Slukkingsarbeidet fortsetter

Det brenner fortsatt på Ottersøya i Nærøy, men lyngbrannen er under kontroll tirsdag morgen. Det nye nødnettet får mye av æren for at det har gått bra, mener både brannvesen og politi.

Brann Nærøy

Brannhelikopteret var i aksjon til klokka 00.30 natt til tirsdag. Arbeidet fortsetter i dag.

Foto: NAREAS SAE-KHOW / NRK

Slukkingsarbeidet har pågått i hele natt, og det brenner nå opp mot et fjell.

Brannvesenet og sivilforsvaret har holdt vakt, for å passe på slik at lyngbrannen ikke skulle blusse opp igjen.

Etterslukking

Brannhelikoptrene drev med etterslukking til rundt klokka 00.30, opplyser politiet til NRK.

Tidligere på mandagen var det lenge fare for at bebyggelse skulle bli tatt av lyngbrannen, som startet mandag formiddag.

Det er ingen fare for bebyggelsen i området, og slukkingsarbeidet fortsetter utover dagen.

Rundt 70 personer fra brannvesenet, Sivilforsvaret og Røde Kors har natt til tirsdag jobbet med å etterslukke lyngbrannen, og håpet er å kvele ulming i lyngen før vinden setter inn.

På det meste deltok tre brannhelikoptre og nærmere 100 personer i arbeidet med å slukke lyngbrannen.

Frykter vinden

– Vi har rundt 20 mann fra brannvesenet og omkring 50 fra sivilforsvaret som jobber gjennom natta. Så lenge det ulmer i lyngen er det ikke helt kontroll på utviklingen, og da må vi ha mannskapene ute. Det er ventet frisk bris til kuling, så det gjelder å få kvelt det meste før vinden kommer, sier operatør Dag Kåre Ditløv ved 110-sentralen i Namsos til NTB i 02.30-tiden tirsdag.

Brann Ottersøya

Det ryker fortsatt godt på Ottersøya, men brannen truer ikke lenger bebyggelsen.

Foto: NAREAS SAE-KHOW / NRK

Slukningshelikoptre har vært svært viktige i arbeidet med å få kontroll på brannen, og fortsetter slukningsarbeidet tirsdag morgen.

Tidlig mandag fryktet politiet at brannen skulle spre seg vestover i retning av tettstedet Ottersøy. De vurderte å evakuere seks boliger, men ingen befant seg i bygningene.

Svært tørt

Ved 16.30-tiden slo Nærøy kommune fast at heller ikke andre hus i området måtte evakueres. De skriver imidlertid på sine nettsider at de opprettholder beredskap dersom evakuering kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Det bratte kystlandskapet er dekket av lyng, krattskog og annen vegetasjon som var svært tørr etter mange dager uten nedbør. Det gjorde at flammene spredde seg raskt etter at brannen brøt ut ved Holandsli mandag morgen.

Brannvesenet advarer generelt mot bruk av åpen ild i hele Trøndelag fordi det er så tørt. Regn ventes ifølge meteorologene ikke før nærmere 20-tiden tirsdag kveld.

Takknemlig

Steinar Aspli

Steinar Aspli er ordfører i Nærøy.

Foto: NAREAS SAE-KHOW / NRK

Nærøy-ordfører Steinar Aspli er tirsdag morgen glad og lettet over at dette gikk så bra.

– Jeg er svært takknemlig for den innsatsen som er blitt lagt ned for å stoppe brannen. Vi har hatt mannskaper fra hele Nord-Trøndelag og Sør-Helgeland her. Jeg tror erfaringene fra Flatanger-brannen var utslagsgivende for at dette gikk bra, sier Aspli til NRK.

Både brannleder Anton Bævre i Vikna og innsatsleder Sten Svarliaunet hos politiet skryter av det nye nødnettet, som gjør kommunikasjonen mellom nødetatene mye enklere.

– Det har vært helt avgjørende for på koordinere arbeidet mellom etatene. Nå får vi en felles virkelighetsforståelse av situasjonen, noe jeg er veldig opptatt av. Noe helt annet enn det vi opplevde under brannen i Flatanger i 2014, sier Svarliaunet til NRK.

Sivilforsvaret

Mannskapene slapper av etter nattas innsats på Ottersøya.

Foto: Solvår Flatås / NRK