Sliter med å skaffe ingeniører

Millionprosjektene står i kø i Stjørdal, men kommunen sliter med å få ansatt nok ingeniører. Fortsatt står mellom fire og seks stillinger ubesatt.

Bjørn Bremseth

Bjørn Bremseth har i flere år forsøkt å få ingeniører til Stjørdal kommune. Men det har vært en vanskelig oppgave å løse.

Foto: Borgar Sagbakken/NRK

Tore Rømo

Tore Rømo er teknisk sjef i Stjørdal kommune.

Foto: Borgar Sagbakken/NRK

Etter fem år med utlyste stillinger som ikke blir fylt, betegner kommunen situasjonen som frustrerende.

– Den er både frustrerende og slitsom. Vi har i flere år vært på utkikk etter prosjektleder, men har ikke klart å ansette noen. Vi er kanskje ikke like konkurransedyktig som det private, sier leder for enhet eiendom i Stjørdal kommune, Bjørn Bremseth.

1000 kroner timen

Isteden må kommunen leie ingeniører gjennom konsulentfirma, med en betaling på rundt 1000 kroner timen.

Det var Teknisk ukeblad som først omtalte saken om ingeniørmangelen i Stjørdal kommune. Ingeniørene vil rett og slett ikke jobbe i det offentlige, selv om det er mer enn nok arbeid i Stjørdal i årene som kommer.

– Vi skal bygge skoler, barnehager, helse- og omsorgsboliger, og vi har store prosjekter innen veg, jernbane, og luftfart. Dette er store og tunge prosjekter, men vi mangler altså ingeniører, sier teknisk sjef Tore Rømo i Stjørdal kommune.

Bedre lønn

Flere norske kommuner er i samme situasjon som Stjørdal. Mange sliter tungt med å skaffe nok ingeniører til store utbyggingsprosjekter i offentlig regi.

Informasjonssjef Sverre Kojedal i Statoil tror det er bedre vilkår for ingeniørene i det private næringsliv.

– Det er litt høyere lønnsnivå i det private, og mange ingeniører opplever større frihet og ansvar her enn i det offentlige, mener Kojedal.

Nå opplever oljebransjen en nedtur, og det kan gjøre det lettere for kommunen å rekruttere ingeniører.

– Vi prøver å synliggjøre at vi er en profesjonell aktør, og at vi har store og tunge byggeprosjekter. Er du ute etter faglige utfordringer, så har det offentlige en plass for de aller fleste, sier Tore Rømo.