Sliter med å finne nye hjem til små barn

Små barn mangler fosterhjem i Midt-Norge. Verst er det å finne nye hjem til barn over åtte år.

Fosterhjem - illustrasjon

Mange barn mangler fosterhjem i Midt-Norge, og behovet bare øker.

Foto: Illustrasjonsfoto

Barne-, ungdoms- og familietjenesten i Midt-Norge sliter med å få tak i nok fosterfamilier. Hvert år trenger regionen 225 nye fosterhjem, og akkurat nå er det barn over åtte år som er vanskeligst å skaffe familier til.

Bestemt målgruppe

– Behovet er større enn tidligere. Vi prøver å rekruttere mot en bestemt målgruppe, for å finne nye hjem til denne bestemte aldersgruppen, sier rådgiver ved Bufetat, Kristine Hjetland, til NRK.

Hvert år må Kristine Hjetland og hennes kolleger i Nord-Trøndelag finne 50 nye fosterfamilier. Nye fosterforeldrekurs er på gang i begge trøndelagsfylkene. 3. oktober er en av tre helgesamlinger med interesserte.

– Vi vil nå ut til de trygge og gode familiene. Der livssituasjonen er stabil, og hvor de ønsker seg et ekstra barn, forteller Hjetland.

Foreslår endringer

Ei stortingsmelding om fosterhjemsordningen er nå på trapperne. Den legges fram neste år. Barne- og familiedepartementet vil blant annet gå gjennom hvordan Bufetat rekrutterer, og foreslå endringer for å nå ut til alle slags familier.

I 2012 bodde over 10.000 barn og unge i fosterhjem i Norge. Behovet blir stadig større, og de siste ni årene har økningen vært på 45 prosent.

– Den største utfordringen vår er å finne ut hvor vi skal finne de snille, gode menneskene som har tid i livet sitt og som ønsker å dele familien sin. Hvor er de? Finner vi dem på fotballcuper, eller hvor skal vi lete for å nå fram med vår informasjon og vårt budskap, spør Kristine Hjetland.