Hopp til innhold

Slipper å betale 11 millioner i erstatning etter å ha tent på kvisthaug

Den unge kvinnen (21) ville glede sin far og rydde i hagen. Det endte i storbrann der flere leiligheter ble ødelagt. Nå er hun frikjent i retten.

Brann i Fossbrenna, Namsos

Kvinnens påtenning av kvister førte til en storbrann i Fossbrenna i Namsos i mai i fjor.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Det går frem av dommen fra Namdal tingrett.

Det var 15. mai i fjor at kvinnen ville hjelpe familien sin med å rydde litt i hagen utenfor leiligheten deres i boligfeltet Fossbrenna i Namsos.

– Jeg og søsteren min ble enige om å samle sammen litt gress og kvister og brenne dette i hagen, forklarte kvinnen i Namdal tingrett tidlig i november.

Kvinnen mistet kontrollen over bålet, og det tok raskt fyr i veggen på et rekkehus. Brannvesenet måtte først og fremst konsentrere seg om å redde andre boliger i nærheten av rekkehuset. En hel rekke med leiligheter ble ødelagt, men heldigvis kom ingen personer til skade i brannen.

Brann i Fossbrenna, Namsos

En hel rekke med leiligheter ble ødelagt i brannen 15. mai i fjor.

Foto: Luftfoto: Tariq Alisubh

Over 11 millioner i erstatningskrav

Brannen ødela fem leiligheter, og kvinnen var tiltalt for å ha vært grovt uaktsom da hun tente bålet i hagen, etter straffelovens paragraf 352.

Aktor la under rettssaken ned påstand om 18 dagers betinget fengsel for kvinnen, samt at hun måtte betale et erstatningskrav til Sparebank 1 Forsikring, Frende Forsikring, DnB Forsikring og Storebrand Forsikring på inntil 11 millioner kroner.

– Jeg erkjenner delvis straffskyld, men det var jo aldri meningen å starte en brann. Jeg har heller ikke mulighet til å betale erstatningskravet, sa kvinnen i tingretten.

Ikke grovt uaktsomt

Mindretallet, rettens formann, mente kvinnen hadde handlet grovt uaktsomt og at hun burde dømmes.

Flertallet fant det derimot ikke bevist at kvinnen hadde gjort noe som var svært klanderverdig. De mener hun ikke hadde handlet grovt uaktsomt ved å tenne på kvisthaugen.

Dermed ble kvinnen frifunnet for både erstatningskravet til forsikringsselskapene og til privatpersonen. Det eneste hun etter dommen må betale, er et erstatningsbeløp (egenandel) på 6000 kroner til en privatperson, og 4000 til en annen.

Brann i Fossbrenna, Namsos

Stor skader på brannstedet i Fossbrenna.

Foto: Kjartan Trana