NRK Meny
Normal

Slike varer vil folk ha mer av

En ny rapport viser stor optimisme i det økologiske landbruket i Trøndelag. I fjor økte etterspørselen etter enkelte økologiske varer med 30 prosent.

Økologisk melk

Økologisk melk blir stadig mer etterspurt av norske forbrukere.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Nye tall viser at salget av økologisk mat øker i Norge. For økologiske grønnsaker og meieriprodukter var det en omsetningsøkning på 30 prosent i fjor, og nå arbeides det med en ny økologisk handlingsplan for Trøndelag.

– Har stor tro

– Spesielt i Trøndelag er det mange som har stor tro på framtida for økologisk landbruk, sier Jon Olav Veie ved fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag.

For 25 prosent av alt økologiske landbruksareal i Norge ligger nemlig i Trøndelag.

– Dette betyr at vi har fortrinn gjennom kunnskap og produsentmiljø. I tillegg har vi gode forutsetninger gjennom et aktivt husdyrmiljø som bidrar med store mengder gjødsel, mener Veie.

Den stigende interessen for økologiske landbruksprodukter blant norske kunder, gjør at mange i Trøndelag derfor er optimistiske.

Økt verdiskaping

– Markedet etterspør mer økologisk mat, og spesielt når det gjelder grønnsaker og melkeprodukter. Da er det synd at mye av økningen kommer gjennom import. Vi ønsker nå å stimulere til økt verdiskaping i Trøndelag med utgangspunkt i de mulighetene vi nå ser, sier Jon Olav Veie ved fylkesmannens landbruksavdeling.

I en ny rapport fra Trøndelag forskning og utvikling har 226 økologiske produsenter svart. Undersøkelsen viser at det er stor interesse for å øke produksjonen, og mange av de økologiske bøndene er veldig fornøyd med yrkesvalget sitt.

– For å komme videre er det avgjørende å gå til mer økologisk kornproduksjon. da må vi bli flinkere til å legge til rette for samarbeid mellom kornprodusentene og de som driver annen planteproduksjon. Vi må også få til et bedre samarbeid mellom de som driver ensidig kornproduksjon og husdyrprodusentene når det gjelder gjødsel, forteller Jon Olav Veie.