I morgen kan du våkne opp til streik

Meklingen i offentlig sektor er på vei inn i sin mest intense og kritiske fase. Fra mandag kan det bli streik, og det vil ramme blant annet skoler og barnehager i Trøndelag.

Tomt klasserom på Ringshaug skole

Foruten den økonomiske rammen, er lærernes arbeidstid et stridstema i årets oppgjør.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Organisasjonene for ansatte i stat og kommune har sittet hos riksmekleren siden torsdag. Fristen er midnatt søndag 25. mai. Meklingen ventes å bli tøff, for de ansatte og arbeidsgiverne er ikke enige om noenting på forhånd.

Forsker i FAFO, Kristine Nergaard, tror partene vil komme til enighet, sannsynligvis på overtid.

– Det som vanligvis skjer er at det må bli enighet i staten først, for det er de som legger føringer på økonomien i oppgjøret. Så vi kan se for oss at staten kan bli enige tidlig mandag morgen, og kommunene kan fortsette utover formiddagen. Det kan også bli streik i kommunesektoren, selv om det blir enighet i staten, sier Nergaard til NTB.

Fagforeningene har varslet at de vil ta ut drøyt 30.000 stats- og kommuneansatte dersom meklingen ikke fører frem.

– Streikeviljen er stor, sier Monica Rakvåg, leder i konfliktberedskapsutvalget i Unio Steinkjer.

Skoler og barnehager klare til streik

Streikeklare ansatte ved Steinkjer rådhus

På Steinkjer rådhus er det mange som vil bli tatt ut i streik dersom meklingen ikke fører frem.

Foto: Unio
Hvor er læreren min

Et stort antall lærere er forberedt på streik i Trondheim og Steinkjer. Det vil bety stengte skoler om streiken blir et faktum.

Foto: Nadir Alam / NRK

I staten vil ansatte som jobber med innkreving av skatt, avgift og toll tas ut i en eventuell streik. Dette vil ikke utgjøre mye for folks hverdag, annet enn at skatteoppgjøret kan bli forsinket.

En streik i kommunesektoren vil du derimot merke godt, fordi det er de som leverer direkte tjenester til folk.

I Trondheim og Steinkjer vil en rekke barnehager og skoler rammes. I tillegg blant annet helse- og velferdssenter, hjemmetjenester, rehabilitering og psykiatritjenester. I Steinkjer blir også ansatte i NAV Velferd og alle i helsesøstertjenesten tatt ut.

Spent på meklingen

Rakvåg sier hun er veldig spent på helgens mekling.

– Jeg har et sterkt håp om at vi skal nå gjennom, men jeg ser det er utfordringer. Samtidig er partene ikke nødvendigvis så langt fra hverandre som det kan se ut som i media.

Skulle meklingen ikke føre frem, er streikeviljen sterk i hele Unio, som omfatter Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet, Fysioterapiforbundet, Ergoterapiforbundet, Forskerforbundet og Akademikerforbundet.

– Jeg er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, og vi er villige til å streike så lenge det er nødvendig, sier Rakvåg.

LES: Storstreik kan stenge barnehager og skoler

– Streik vil ikke føre til endringer

Professor i samfunnsøkonomi, Kjell Erik Lommerud, synes det er vanskelig å si noe om hvor stor risikoen er for en storstreik på mandag, men dersom tilbudet låses fast på 3,3 prosent mener han at det er en reell streikefare.

Han tror imidlertid ikke at en streik vil føre til store endringer i lønnsoppgjøret.

– Jeg kan ikke huske at noen streik i det offentlige har ført til noen store endringer, kun kosmetiske. Staten som arbeidsgiver kan holde på veldig lenge for de rammes ikke på samme måten som de private arbeidsgiverne. Det er publikum som må ta smellen, sier Lommerud.

LES: – Arbeidstida er ikke til salgs