Hopp til innhold

Slik vil NFF håndtere fotballvolden i Norge

Norges Fotballforbund (NFF) la onsdag fram en rekke tiltak mot fotballvold. Generalsekretæren sier man må tørre å anmelde vold oftere.

Terje Svendsen og Pål Bjerketvedt.

Fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt la i dag fram fotballforbundets liste over tiltak mot fotballvold.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

I 2019 ble det registrert 100 saker fordelt på 91 kamper; 74 saker med vold og 26 saker med trusler.

Dette kommer fram etter at forbundet ønsket å kartlegge voldsutfordringene i Fotball-Norge.

Nå ønsker fotballpresident Terje Svendsen at de skal ta større ansvar for å unngå fotballvold.

– NFF ønsker å ha en langt mer aktiv holdning til spørsmålet om politianmeldelse. Vold og trusler er ikke et problem som eies av voldsutøveren og den fornærmede alene. NFF har som øverste fotballmyndighet et særskilt ansvar for å sørge for at våre konkurranser er trygge for alle, sier fotballpresident Terje Svendsen i en pressemelding.

Flest saker i Akershus og bare menn

NFF har altså funnet fram til minst 100 voldssaker i fotballen i 2019.

Alle truslene kommer mot gutter og menn. 58 saker har kommet i seniorklassene, 42 i ungdomsfotballen.

De fleste voldssakene kommer fra Akershus (25). I Hålogaland, Finnmark, Nordland og Telemark er det ingen (fullstendig liste nederst i saken).

Slag, spark og dytting er den vanligste voldsformen. Kvelertak og skalling er også på lista.

I Steinkjer i desember måtte en 17 år gammel gutt operere nesebrudd etter at han ble slått ned under en fotballcup i Steinkjer. En 14-åring fikk flere slag i ansiktet i samme turnering.

Vedkommende som slo fikk seks måneders utestengelse fra fotballen.

Her blir en 17 år gammel gutt slått under en fotballturnering i Steinkjer.

Samarbeider med politiet

I tiltakslisten fra fotballforbundet kommer det blant annet fram at hendelser som åpenbart er et brudd på straffeloven skal anmeldes umiddelbart til politiet.

– NFF skal som organisasjon politianmelde saker om vold og trusler hvor sakene er så alvorlig at de i NFFs domsorganer vil bli behandlet som straffesaker, det vil si alle saker med minst 3 måneders utestengelse, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Selv om det nå iverksette tiltak mot fotballvold, utelukker ikke forbundet at tallene kan bli verre før det blir bedre.

– Vi utelukker ikke at det er mørketall, og det blir trolig en økning i antall saker i 2020 før det trolig vil synke igjen etter dugnaden innen fotballen, sa Bjerketvedt til NTB.

– NFF har sovet, men nå har de våknet

Leif Welhaven.

Leif Welhaven.

Foto: Berit Roald / Scanpix

VG har i lang tid satt søkelyset på vold i fotballen, og det er mye på grunn av deres reportasjer at fotballforbundet nå tar grep.

Sportskommentar Leif Welhaven, er fornøyd med lista fotballforbundet kommer med.

– Listen er positiv fordi den er så konkret. Her får man på plass systemforandringer som VG har problematisert. Det viktigste er at vi nå får et system der kriminalitet håndteres av politiet, og at det ikke blir geografiske tilfeldigheter som avgjør hvordan saker behandles.

Samtidig mener Welhaven voldstallene som nå legges fram, er skremmende lesning.

– Det viser jo hvor vanvittig det er at det ikke har vært på plass noe slikt tidligere. Det har gått ut over ofre. NFF har sovet i timen, men nå har de våknet.