NRK Meny
Normal

Slik var Trondheim i 1959

I dag kommer boka som forteller om livet i trønderhovedstaden for femti år sida.

- Det starta i fjor med boka om 1958. Jeg bladde i gamle aviser og oppdaget at det var mange personer som gjorde seg gjeldene den gangen som lever den dag i dag. Så fikk jeg lyst til å høre om de husket noe fra 1958, og det gjorde de, forteller Rolf Rolfsen.

Sammen med Ivar Mølsknes og Kai Biermann skrev han boka om livet i Trondheim i 1958.

Intervjuer og fotografier

Onsdag ble boka for 1959 lansert. Den inneholder intervjuer med flere kjente trondhjemmere som Arve Tellefsen, Håkon Gullvåg og Trond Lykke.

Boka inneholder også 450 fotografier. Mange av dem stammer fra Schrøder-arkivet ved Trøndelag folkemuseum.

- Det var veldige dyktige fotografer som jobbet for Schrøder i den tida. De har tatt veldig godt vare på negativene slik at jeg har hatt anledning til å finne de riktige bildene, forteller Ivar Mølsknes.

Ivar Mølsnes (t.v.), Rolf Rolfsen og Kai Biermann

Ivar Mølsnes (t.v.), Rolf Rolfsen og Kai Biermann med den nye boka.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Lykke fikk sangrefs

En av historiene som fortelles i boka handler om forretningsmannen Trond Lykke. I 1959 gikk han i sjuende klasse på Kalvskinnet skole og mottok kraftig fikk refs av sanglæreren sin.

- Læreren påstod at Lykke sang falskt med vilje, dermed ble han sendt til overlæreren for ytterligere kjeft og oppstramming. Det endte med at Tronds far måtte komme til skolen for å forklare at han ikke sang falskt med vilje, slik sang nesten alle i Lykke-familien, forteller Rolf Rolfsen.

Håper på flere bøker

Nå har det kommet ut bøker om 1958 og 1959, tida vil vise om det kommer flere, sier Ivar Mølsknes.

- Det er andre som bestemmer dette, vi rår ikke over alt selv. Men jeg håper at Schrøder-arkivet er fulldigitalisert i 2050 og da håper jeg at vi kan skrive om Trondheim i år 2000. Da er jeg ubetydelige 101 år, så det bør kunne gå bra, sier Ivar Mølsknes.

Quiz: Hva kan du om trøndersk litteratur?

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.