Hopp til innhold

Slik skal Kiss rocke Lerkendal Park

Tirsdag ettermiddag kommer Gene Simmons & co til Trondheim. Konserten kan bli gruppens største i Norge noensinne.

Kiss på Koengen

ROCKET BERGEN: Gene Simmons, Paul Stanley og Tommy Thayer på scenen på Koengen i Bergen 1. juni 2008.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Årets Kiss-turné startet 1. mai i Sheffield, og konserten på Lerkendal tirsdag er den første av to i Norge. Det er også bare andre gang gruppen opptrer utendørs i Norge. Forrige gang var på Koengen i Bergen 1. juni 2008, foran 17.000 publikummere. Godt besøk på Lerkendal Park i kveld kan dermed føre til publikumsrekord for Kiss i Norge.

Paul Stanley med norsk flagg

NORGESVENN: Paul Stanley med norsk flagg på scenen - i Tyskland! Det pussige opptrinnet skjedde på turnéstarten i 2008, takket være ivrige norske fans foran scenen.

Foto: Finn Håkon Rødland

MER OM KISS: Les NRK.nos anmeldelse av Kiss-konserten i Bergen

For de som har sovet i timen: Kiss stiller uten gitarist Ace Frehley og trommis Peter Criss. Førstnevnte forlot gruppen i 2002, mens Criss fikk foten bak etter turnéen med Aerosmith i 2003.

Erstatterne deres heter henholdsvis Tommy Thayer og Eric Singer. Ikke at du vil merke det nevneverdig. De to nye bærer nemlig både sminke og kostyme lik sine forgjengere.

Showet har vært rimelig uforandret siden turnéstarten. Tre låter fra det ferske albumet "Sonic Boom", gode gamle "Crazy, Crazy Nights" og noen få fra det tidlige åttitall, ellers er det 70-tallet og de gamle klassikerne hele veien.

NRK.no MØTTE KISS: - Vi skal rocke barnebarna dine

Her er det du trolig får høre på Lerkendal tirsdag kveld:

MODERN DAY DELILAH (vokal: Paul)

Åpningssporet fra "Sonic Boom" starter også liveshowet. Gene Simmons, Paul Stanley og Tommy Thayer løftes inn på scenen av en gedigen heis, som svinger dem opp over trommeslager Eric Singer og ned foran på scenen. En gimmick gruppen etter alle solemerker har stjålet fra Jonas Brothers, og som ser rimelig latterlig ut når den svikter. Slik den gjorde på forrige konsert. Masse pyro og eksplosjoner, samtidig som den krevende vokalen på låten gir en rask pekepinn på hvilken form stemmen til Paul Stanley er i.

COLD GIN (vokal: Gene)

En av gruppens aller eldste låter er denne sprithyllesten fra 1973, signert tidligere gitarist Ace Frehley, sunget av avholdsmannen Gene Simmons. Ikke bli sjokkert om du ser Gene slikke Tommy Thayer på halsen underveis i dette nummeret.

LET ME GO, ROCK & ROLL (vokal: Gene)

Fem minutter gitar- og bassrunking, med litt vokal i starten. Gene Simmons leverer tidenes enkleste bass-solo midt i låten, mens han speider etter storbrystede damer blant publikum. Se også opp for kveldens første synkroniserte moves fra de tre herrer i front.

LES OGSÅ: Tregt Kiss-salg

FIREHOUSE (vokal: Paul)

Tredje låt på rad fra gruppens aller første år, stappfull av sirener, røyk og ild. Paul Stanley pleide før å ikle seg brannhjelm på dette nummeret, som er aller mest kjent for Gene Simmons' flammeblåsing på slutten. 60-åringen har satt fyr på håret sitt mer enn én gang under dette stuntet.

SAY YEAH (vokal: Paul)

Allsangfavoritt fra ferske "Sonic Boom", som trolig vil være ukjent for majoriteten av publikum på Lerkendal i kveld. Men så lenge du klarer henge med på "Yeah, Yeah, Yeah" i refrenget, så er du reddet. Og ja, de er Beatles-fans....

LES OGSÅ: Wolfmother avlyser Stage Dolls ny oppvarmer

DEUCE (vokal: Gene)

Uvant plassering for klassikeren fra 1974. Denne åpnet Kiss-konsertene i Norge i 1996, 1997 og 2008, og ble skrevet allerede før gitarist Ace Frehley var kommet på plass i bandet. Skikkelig riffrocker som blir avsluttet med gjentakelse av gruppens klassiske synkron-moves, som vi allerede har sett på "Let Me Go, Rock & Roll".

CRAZY, CRAZY NIGHTS (vokal: Paul)

Rosinen i pølsen både for blodfansen og de med et litt mer perifert forhold til bandet. Låten var en stor hit for Kiss i Europa i 1987, men har ikke vært spilt live siden 1990. Både perioden og albumet "Crazy Nights" er blitt ignorert av bandet etter at de tok sminken på seg igjen i 1996, men denne har fått voldsomt positiv respons fra publikum på denne turnéen.

CALLING DR. LOVE (vokal: Gene)

Signaturlåt for Gene Simmons, senest brukt i bandets Dr. Pepper-reklame tidligere i år.

SHOCK ME (vokal: Tommy)

Omstridt nummer fra gruppens ferskeste medlem, gitarist Tommy Thayer. Flere blodfans liker meget dårlig at Ace Frehleys signaturlåt fra 1977 blir fremført av arvtakeren hans. Her kan du se originalen i aksjon i Madison Square Garden i 1996:

LES OGSÅ: Frehley surfet på legenden

GITAR- OG TROMMESOLO

Nytt av året er at Kiss har slått sammen de endeløse soloene til ett stramt redigert element. Tommy Thayer og Eric Singer herjer sammen og vekselvis, og det hele har langt mer jam-preg enn den endeløse gitar- og trommejokkingen gruppen har vært kjent for i alle år. Tommy skyter fortsatt raketter, men nå har han fått konkurranse av Eric, som på slutten drar frem en skikkelig bazooka og fyrer løs mot lysriggen.

Tommy Thayer i Kiss på Koengen

NY MANN: Tommy Thayer tok over for Ace Frehley i 2002. Gitaristen har jobbet for bandet siden 1989.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

I'M AN ANIMAL (vokal: Gene)

Funker denne live da? Tredje og siste låt fra "Sonic Boom", og sikkert ment som ny ondemannslåt for Gene. Litt for treg og ukjent til at det tar helt av , og av mange blir denne låten beskrevet som dødpunktet i Kiss-showet, godt egnet for pissepause, henting av drikke eller t-skjortekjøp.

ANALYSE: Hemmeligheten bak suksessen: - 1: Merchandising , 2: Kiss Army , 3: Calling Dr. Love , 4: Avmaskering , 5: Kyssekonkurransen

100.000 YEARS (vokal: Paul)

Eldgammel klassiker som er blitt strammet kraftig inn siden sist. Trommesoloen er kuttet, men Paul Stanley leker seg fortsatt med publikum på slutten. Fjerde låt hittil i konserten fra debutalbumet.

I LOVE IT LOUD (vokal: Gene)

Blodspytting fra Gene i fullt dagslys innleder denne klassikeren fra hardtslående "Creatures Of The Night" (1982). I strålende sol i Bergen forsvant magien fullstendig, men innendørs kan Gene gi inntrykk av å være styggen selv - dersom han har dagen. La oss håpe på overskyet vær eller litt skumring til denne låten for å få rette stemningen. Selve låten er noe av det enkleste Kiss har skrevet noensinne. Og det sier litt.

LOVE GUN (vokal: Paul)

Paul Stanleys favorittlåt og en av de virkelig store klassikerne i Kiss-katalogen. Låttittelen er i de siste årene blitt synonymt med Kiss uvilje til å forandre nevneverdig på setlisten, noe som stammer fra følgende uttalelse fra Paul i 2008 : "A new song is fresh but it has no connection, so you listen to it five times and then you say "That's really nice, now play 'Love Gun'".

BLACK DIAMOND (vokal: Paul/Eric)

Femte låt fra Kiss' debutalbum, og første gang i konserten hvor trommeslager Eric Singer får vist seg frem som vokalist. Ikke utenkelig at Paul Stanley innleder låten med noen strofer fra Led Zeppelin-klassikeren "Whole Lotta Love". Norske rockefans husker nok denne best fra engangsprosjektet Black Diamond Brigade, bestående av Knut Schreiner, Torgny Amdam, Tarjei Strøm, Sigurd Wongraven og Billy Gould.

DETROIT ROCK CITY (vokal: Paul)

En av de virkelig, virkelig store Kiss-låtene. Åpningsspor på "Destroyer" fra 1976, hvor bandet for første gang hadde en skikkelig pompøs studioproduksjon. Masse pyro her, og en twin-gitarsolo som publikum ofte velger å synge med på. Siste låt i det ordinære settet, men slapp av. Det kommer mer.

BETH (vokal: Eric)

Denne ble spilt for første gang på denne turnéen i Hamburg like før månedsskiftet. "Beth" er signaturlåten til tidliger trommeslager Peter Criss, og derfor er dette nok et kontroversielt blant dem som har et mer enn lidenskapelig forhold til bandet. Kiss har ikke spilt denne siden Criss var med i bandet, sist i 2003. Årsaken til at den nå er tilbake, er at låten nylig ble brukt i tv-showet "Glee" i USA og umiddelbart etter føk oppover iTunes-listen.

LICK IT UP (vokal: Paul)

Mest kjente låt fra gruppens første album uten sminke. Langt mer livlig live enn på plate, og gruppen inkluderer også en herlig The Who-flørt midtveis.

SHOUT IT OUT LOUD (vokal: Paul/Gene)

Ny klassiker fra "Destroyer". En av gruppens aller mest kjente låter fra 70-tallet og definitivt noe du bør kunne synge med på dersom du har tenkt deg på konserten.

I WAS MADE FOR LOVIN' YOU (vokal: Paul)

Også de lenger bak på Lerkendal Park får hilse på Paul Stanley. På denne drar han ut på en plattform midt blant publikum, synger låten og leder allsangen. Litt omarrangert versjon på denne turnéen, hvor Paul av stemmehensyn synger mer likt platen.

GOD GAVE ROCK & ROLL TO YOU II (vokal: Paul/Gene)

Stor hit fra 1991, med stor sentimental betydning for både gruppen selv og fansen. Dette var siste låt som trommeslager Eric Carr medvirket på før han døde av kreft. Sykdommen svekket ham såpass at han kun kunne bidra med koring, mens Eric Singer gjorde trommejobben. Carr vises på storskjermen under denne låten, sammen med mange andre bilder fra gruppens historie.

ROCK & ROLL ALL NITE (vokal: Gene)

Tilbake der den hører hjemme: Aller sist i showet. En av de første og aller største slagerne fra Kiss, fullspekket med pyro og konfetti. Her kan du forvente allsang og gitarknusing. Tidligere kunne heldige fans helt foran kjempe om Paul Stanleys knuste gitar, men nå har han sluttet å kaste den til publikum. I stedet kan du kjøpe den knuste gitaren, for den nette sum av drøyt 35.000 kroner. Paul vil da knuse gitaren til ære for deg, og du får gitaren overrakt av Paul personlig etter konserten.

Gitaren i Trondheim er fortsatt til salgs. Hvis du vurderer det, så lykke til.

Og god bedring.

Kiss i Oberhausen

KONFETTI, FUTT OG PANG: Avslutningen på enhver Kiss-konsert er noe av det mest pompøse, bombastiske og overdrevne du kan oppleve fra en scene. Her i Oberhausen, Tyskland, i 2008.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK