NRK Meny
Normal

Lei drittværet – lager sommer selv

Værsjuke trøndere med ny oppfinnelse for å hjelpe sommeren og badetemperaturene i Midt-Norge i gang.

Her prøver de å varme opp vannet.

VIDEO: Slik skal de få badetemperatur i Rungstadvannet nord for Steinkjer. Den fraværende sommeren gjør trønderne frustrerte.

Lars Nonstad

Lars Nonstad, er en av pådriverne for prosjektet.

Foto: Privat

– Vi er så fortvila. Da jeg målte temperaturen i Rungstadvannet her i Steinkjer for litt over ei uke sia, var det 9,5 grader i vannet. Men i går hadde temperaturen falt til åtte grader, og vannstanden har økt med 20 centimeter på grunn av regnet, sier Lars Nonstad i Steinkjer, som er en av dem som står bak den litt spesielle ideen.

Bakgrunnen er at Rungstadvannet veteranskøyteklubb i lengre tid kun har hatt en eiendel, nemlig en kasserolle. Nå skal de lage et bål i denne kasserollen for så å sjøsette den. På denne måten skal de få temperaturen i badevannet opp.

– Vi samlet intelligensen som denne klubben rår over, og da ble dette resultatet, sier han til NRK.

Suksess, eller ikke?

Temperaturmåler med badeand

Det er ikke bare enkelt å få til badetemperaturer ved hjelp av en kasserolle og et bål.

Foto: Lars Nonstad

En liten stund etter at den brennende kasserollen var på plass ute i vannet, hadde gradene i nærheten steget fra åtte til 12.

– Offisielt gikk dermed temperaturen opp fra 8 grader celsius til 53,6 grader Fahrenheit. Ved å vandre litt mellom forskjellige måleenheter får vi en psykisk god temperaturøkning, sier Nonstad.

Men temperaturøkninga betyr ikke at badinga i Rungstadvannet har kommet i gang.

– Vi har ikke nok kasseroller enda. Men vi har regnet på hva som skal til for å få vanlig sommerbadetemperatur i vannet, og det er 5,5 gigawatt for å heve temperaturen med en grad.

Dermed endte regnestykket like fort som det hadde kommet i gang.

– Alle bekymringer som enkelte hadde, om at ørreten ville bli kokt og endene grilla, er grundig tilbakevist etter dette fenomenale regnestykket, sier Steinkjer-mannen.

Vil invitere badegjester

Nonstad sier at skøyteklubben betrakter kasserollen på vannet som et nærvarmeanlegg.

– Med kortreist ved og egen øks, samt at all varme går ut i nærområdet, har vi funnet ut at vi tilfredsstiller alle krav til et nærvameanlegg.

– Det er klart at når vi nå skal invitere folk på bading, så vil de bli oppfordret til å ta med kasseroller. Ikke de små, men de store kasserollene som brukes når vi koker sodd på Innherred.

Verner skøytesesongen

For å unngå at skøytesesongen blir forsinka, som følge av kasserolleoppvarminga, har Nonstad tenkt at oppvarminga av vannet må tidsbegrenses.

– Sånn omtrent når laksesesongen er endt, vil det også bli slutt på oppvarminga av Rungstadvannet. Vi er tross alt en skøyteklubb, sier han.

To blide karer som lager egen sommer

Lars Nonstad og Anton Rikstad vil invitere badegjester til Rungstadvannet.

Foto: Lars Nonstad