Slik påvirker E. coli-bakterien deg

Det er funnet E. coli-bakterier i kylling produsert for Rema 1000. Produktene er nå spredt til Rema 1000-butikker over hele landet. Hvis man blir syk skal man vurdere å gå til lege, opplyser Folkehelseinstituttet.

Kylling som er trukket fra butikkhyllene på Rema 1000 på Støren.

Kylling som er trukket fra butikkhyllene på Rema 1000 på Støren.

Foto: Trygve Joakimsen / NRK

Folkehelseinstituttet forteller at de foreløpig ikke har fått meldinger om sykdom eller utbrudd som kan settes i sammenheng med E. Coli-funnet i kyllingen som er produsert for Rema 1000 av Norsk Kylling på Støren i Sør-Trøndelag 9. mai.

Men det er ikke nødvendigvis farlig å få i seg denne bakterien, ifølge instituttet.

– Man trenger i utgangspunktet ikke å gjøre noe spesielt hvis man har spist denne kyllingen. Hvis man blir syk skal man vurdere om man trenger å gå til lege slik som man ellers ville ha gjort, sier Line Vold, avdelingsdirektør i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet.

Ikke nødvendigvis farlig

Jan Kåre Bjørkås

Avdelingssjef ved Mattilsynet i Gauldal, Jan Kåre Bjørkås.

Foto: NRK

E.coli er en tarmbakterie som finnes i tarmkanalene hos alle varmblodige dyr. De fleste er helt ufarlige, men noen av dem kan være sykdomsfremkallende for mennesker.

– Ved slakting av fjærkre så er det nesten uunngåelig at det vil være små mengder av slike bakterier med i produktene, men heldigvis er de fleste forholdsvis uskyldige, sier avdelingssjef ved Mattilsynet i Gauldal, Jan Kåre Bjørkås.

Ifølge tilsynet kan alt av rått kjøtt inneholde sykdomsframkallende bakterier, og må derfor håndteres med varsomhet.

– Disse bakteriene tåler varme veldig dårlig, så hvis man gjennomsteker eller gjennomkoker kjøttet skikkelig, så dør dem, sier Bjørkås.

Kjøttet skal gjennomstekes

Line Vold

Line Vold, avdelingsdirektør i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet oppfordrer folk til å ha god kjøkkenhygiene når man behandler rått kyllingkjøtt.

– Når man har stekt kylling, så hold den adskilt fra den rå kyllingen. Ikke bruk samme kniv eller fjøl, eller vask dem ordentlig. Og så er det veldig viktig at man vasker seg på hendene etter å ha tatt i rått kjøtt, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Farlige varianter

Selv om det de fleste bakteriene er ufarlig, så finnes det også såkalte farlige varianter. EHEC-bakterien kan gi alvorlig sykdom.

– Har man fått i seg disse kan man få blodig diare og i verste fall nyresvikt. Og når det gjelder små barn så vet vi at det kan være alvorlig, så slike symptomer skal man selvfølgelig ta på alvor, men det er ingen grunn til å koble disse tilfellene mot akkurat dette tilfellet, sier Bjørkås-

Han understreker at det er sjelden at det er påvist sammenheng mellom E. coli-bakterie fjærkrekjøtt og sykdom hos folk.