Hopp til innhold

25 personer har ansvar for 2000 hunder

20 veterinærer og 5 veterinærstudenter har ansvar for å sjekke at de omtrent 2000 hundene som stiller til start i årets Femundløp er friske og har det bra.

Sjefvetrinær, Ingrid Wiik Haugbjørg

Her sjekker sjefveterinær Ingrid Wiik Haugbjørg en av Ketil Reitans hunder før start.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Sjefsveterinær Ingrid Wiik Haugbjørg tar tempen på en hund - rektalt.

Her måler Haugbjørg temperaturen på en av fjorårets hunder.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Sjefsveterinær, Ingrid Wiik Haugbjørg, har ansvaret for dem alle sammen.

– Jeg startet forberedelsene allerede i mai i fjor, og da startet jeg med å finne frivillige som kunne bidra. For i likhet med andre idrettsarrangement, så er også Femundløpet basert på mye frivillig arbeid, sier hun.

Jobber døgnet rundt

De er organisert i team, fire veterinærer og en assistent. Hvert team har ansvar for sitt område, og de sjekker alle hunder før start, ved samtlige sjekkpunkt og ved målgang.

– Vi jobber litt døgnet rundt. Vi har en skiftplan og kjører rundt fra sjekkpunkt til sjekkpunkt, så det er nok å gjøre, sier Haugbjørg.

Hvis det er veldig travelt på de ulike sjekkpunktene så tar veterinærene først og fremst ansvar for å undersøke det kjørerne kanskje ikke legger merke til selv.

– Da sjekker vi pulsen, om hundene er dehydrert, vi lytter på hjertet og lungene og vi undersøker slimhinnene. Dette gjør vi på alle hundene som er innom sjekkpunktene.

– Førstegangskjørere er en utfordring

Den største faren er egentlig hundens enorme vilje til å løpe. Den er så glad i å løpe og løper selv om den er dehydrert. Det er sjeldent skader er livstruende og disse hundene er så godt trent, så fare for skade er ikke så stor.

De som byr på størst utfordring for veterinærene, er førstegangskjørerne. Disse deltagerne er ofte mye mer usikre, ifølge Bjørghaug.

– Disse folka trenger ofte mye mer tid sammen med veterinærene, de har behov for å snakke mye. Dette er mye av grunnen til at veterinærteamet er såpass stort. Når vi sjekker hundespannet til toppkjørerne så bruker vi kanskje bare en tredjedel av tiden i forhold til når vi sjekker førstegangskjørerne, sier hun.

– Ikke dyreplageri

Som sjefsveterinær er Ingrid Wiik Haugbjørg veldig klar på at sporten hundekjøring ikke er dyreplageri.

– Hvis du ser gleden som disse hundene viser når de står på startstreken, så skjønner du at dette er det de aller helst vil gjøre. Du har hunder som har vært med på slike løp i mange år, og de vet hva som venter, men er likevel kjempeivrige etter å komme i gang.

Men hun forsvarer likevel ikke alt som foregår under slike konkurranser.

– Jeg er absolutt ikke alltid enig i hver avgjørelse som blir tatt, men dette går på enkeltpersoners prioriteringer. Jeg tar ikke hver hundekjører i forsvar, men sporten kan jeg forsvare hvert minutt, sier hun til NRK.no.

Femundløpet 2013

Disse to er undersøkt og klar for start i årets Femundløp.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK