Hopp til innhold

Slik holder du matpakka kald

Det finnes ingen nasjonale føringer for at matpakka flere hundre tusen skolebarn spiser hver dag skal holdes kald. Men det finnes tips og triks for å unngå svett salami til lunsj.

Matpakker

Simen Værnes Martinsen, Sarah Persgård, Sondre Torp Hynne og Elin Hatling Modell går i klasse 9d ved Egge ungdomsskole. De oppbevarer matpakka si i skolesekken.

Foto: Silje Kolaas

Matpakker

Dette er matpakkene til klasse 9d ved Egge ungdomsskole. Alle oppbevarer matpakken i sekken.

Foto: Silje Kolaas

– Jeg har grovbrød med salami i dag. Og den ligger i sekken, sier Elin Hatling Modell når NRK.no besøker klasse 9d ved Egge skole i Steinkjer for å se hvordan de oppbevarer matpakka si. Alle har den i sekken.

Hun kunne godt tenkt seg å hatt den i kjøleskap når NRK spør om det.

– Ja, da blir den bedre å spise. Når du er hjemme tar du pålegget fra kjøleskapet, sier hun.

Susanne Kaluza

Susanne Kaluza mener det minste skoleelever bør få er kjøleskap for å holde matpakka si frisk. Hun er forfatter av boka 'i boks' som gir mange tips til kreative og sunne matpakker.

Foto: Agnete Brun

Hun får støtte av blogger Susanne Kaluza som er kjent for sin foreldreblogg og matpakkeboka "I boks".

– Jeg forstår ikke hvorfor barnehagene klarer å ha et lite kjøleskap på avdelingene som barna kan ha maten sin i, mens skolebarna blir avspist med nistemat som har ligget timesvis i romtemperatur, sier Susanne Kaluza.

Hun har selv en førsteklassing som begynner på skolen nå i høst.

Etterlyser foreldreengasjement

– Det er mye snakk om varm skolemat til alle, og et sunt kosthold til barn og unge. Da er det en god start å investere i et kjøleskap til skolebarn, som sørger for at maten holder seg frisk fram til ungene skal spise den, sier hun.

Og Kaluza mener det på kort sikt er et enklere tiltak enn å få til varm skolemat til alle. Hun oppfordrer driftige foreldreutvalgmedlemmer til å ta saken.

– Vi kan spise svett niste, men vil vi gjøre det? Vi voksne har gjerne mulighet til å få mat i kantina, har ofte tilgang på en salatbar, eller vi kan gå ut og kjøpe lunch. Barna, derimot, må spise nista vi sender med, sier Kaluza.

Handler om matglede

Forfatteren mener det ikke handler om å skjemme bort barna, men å gi barna matglede

– Får du lyst til å spise når salamistanken slår mot deg når du lukker opp matboksen? Maten ser ikke særlig fristende ut når den har ligget ute fra 7.30 til 15., sier Kaluza. som selv tenker kreativt for å unngå at maten ikke blir svettere enn den må.

Fryser ned yoghurt og brødskiver

Kreativ matpakke

Tips for å holde matpakka kald og frisk er frossen mat. Her har Susanne Kaluza fryst ned yoghurt i isbitformer.

Foto: www.susannekaluza.com

Bloggeren og forfatteren deler gjerne sine smarte triks for å holde maten frisk.

– Jeg pleier å ha vannflasker i fryseren. Men passer på å putte flasken i en pose, slik at kondensen ikke skal gjøre bøkene våte. Den er med på å kjøle ned matboksen i sekken, sier Kaluza. Et annet tips er å fryse ned smoothie.

Matpakke

Dette er et av Susanne Kaluzas tips til matpakke. Øverst til høyre ligger frossen yoghurt i isbitformer.

Foto: www.susannekaluza.com

– Hvis jeg lager smoothie kvelden før, og har noen rester putter jeg den i flaske og inn i fryseren. Da får den super konsistens når det skal spises luch, sier Kaluza. Som også får tips og råd fra sine lesere. Et av dem er å smøre pålegg på frossent brød.

– Forebygger anstrengt forhold til mat

– Generelt frossen mat er smart. I dag sendte jeg med frossen mango til mitt skolebarn. Noe du kjøper ferdigkutta i butikken. Den er med på å holde resten av maten kald. En annen populær ting er frossen yoghurt i isbitformer. Jeg heller vanlig yoghurt ned i formene, og i matboksen på morgenen. Da er den passe kald til man skal spise, sier Kaluza.

Forfatteren tror at bedre matpakker kan forebygger et anstrengt forhold til spising mange får i tenårene.

– Det er mye lettere for ungdom å bytte ut matpakka de forbinder med noe svett og ekkel med skolebrød, sier Kaluza.

Ligger i sekken

På Egge ungdomsskole i Steinkjer har også Sara Persgård matpakken sin i sekken. Hun har ikke behov for å ha matpakken i kjøleskap hver dag. Hun har glutenfritt brød med gulost med seg.

– Det varierer litt hva jeg har på brødskiva, sier Sara.

Sondre Torp Vinne har grovbrød med gullsalami og mårpølse.

– Kunne du ha tenkt deg på ha matpakken i et kjøleskap?

– Ja, det kommer an på hva jeg har på brødskiva, men det går fint å ha den i sekken å, sier Sondre.

– Hvis du kunne valgt fra øverste hylle, hvilken skolemat ville du ha valgt?

– Det går fint med brødskive. Men et sunt måltid smaker alltid godt det, sier han.

Kunne ordnet med kjøleskap

Rektors matpakke

Rektor Bente Aalberg ved Egge ungdomsskole er glad i matpakka si. Hun har den liggende på kontorpulten. Men kunne godt ha ordnet med kjøleskap til elever, hvis det er behov for det.

Foto: Silje Kolaas

Heller ikke rektor ved Egge ungdomsskole, Bente Aalberg, har kald matpakke. Hun legger matpakken sin på kontorpulten når hun kommer på jobb.

– I dag har jeg to skiver grovt brød med gulost og ei eple. Den lager jeg skiver av som jeg legger på brødskiva.

– Har dere lagt til rette for at elevene skal kunne ha skolematen sin kjølig?

– Vi har ikke kjøleskap i klasserommene. Men vi har en kantine med flere kjøleskap, så vi skulle ha klart å ordne det, hvis noen elever ønsker det. Men vi har faktiske ikke fått noen henvendelser, sier rektoren.

Ingen krav om kjølig matpakke

– Det er ingen sentrale føringer fra Mattilsynet på kjøling av matpakker eller at skoler må eller bør ha kjøleskap til oppbevaring av matpakkene, sier Jan Arild Røkke, seksjonssjef i Mattilsynet ved distriktskontoret Innherred og Fosen.

Han mener det beste er å lage matpakken samme dag, og at det er en del å hente når det gjelder innpakning.

– Det finnes bokser som er tette, og det er lurt å ha en egen boks til grønnsaker og frukt, sier Røkke, som viser til Mattilsynets anbefalinger om fem ting matpakka bør inneholde.

– En god og sunn matpakke bør bestå av frukt, grønnsaker, govt brød, pålegg og drikke, sier Røkke. Han anbefaler myndighetenes matportal for inspirasjon og kunnskap på hva en god matpakke bør inneholde.

– Ikke farlig å ha matpakken i sekken

Det er ikke farlig å ha matpakken liggende i sekken eller i veska fram til matpausen. Men kvaliteten på maten forringes.

– De aller fleste lager matpakken på morgenen før de drar til skole og barnehage og jobb. Da er det ingen fare for maten den dagen, sier Røkke.

Han anbefaler dem som lager matpakka dagen før til å ha den i kjøleskapet natta over.

– Jeg har aldri hørt om at noen har vært syk fordi matpakken har vært dårlig, sier Røkke.

Matpakker

Smart oppbevaring kan være med på å holde matpakka friskere gjennom dagen. Disse 'posene' er tette.

Foto: Silje Kolaas

Siste fra Trøndelag