Hopp til innhold

Slik fotograferer du solformørkelsen

Fredag 20. mars kan hele Norge for første gang på 60 år oppleve en nær total solformørkelse. Neste gang blir i 2061, så mange vil nok ønske å feste det unike øyeblikket til film.

Solformørkelse

På 1900-tallet var det fire totale solformørkelser i Norge: I 1914, 1927, 1945 og i 1954. Etter årets formørkelse, er det 46 år til neste gang.

Foto: Sayyid Azim / Scanpix/AP

Ikke siden 1954 har Norge opplevd maken til solformørkelse. På fastlandet vil månen dekke mellom 90 og 95 prosent av solskiva, men i Longyearbyen på Svalbard blir det en total solformørkelse i tre minutter.

De fleste vet at man ikke skal se rett på sola, heller ikke under en formørkelse, men hvordan skal man da få tatt bilde av dette sjeldne fenomenet?

  • Vi vil gjerne ha dine bilder av solforørkelsen! Merk dem med #yrno på Instagram.

– Du kan fint bruke et ordinært kamera, men det er veldig viktig å ha et kraftig gråfilter. Dette skrus på objektivet, eller du kan kjøpe en større plate å ha foran kameraet. Man kan også bruke en filterfolie sier naturfotograf Dag Røttereng.

Anbefaler stativ

Dag Røttereng

Naturfotograf Dag Røttereng har knipset flere måneformørkelser, men aldri en solformørkelse.

Foto: Privat
Solformørkelse
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Du trenger egentlig bare et vanlig 35 mm kamera, et trygt solfilter og vanlig film. Men for å få en rimelig stor solskive på filmen trengs en telelinse på ca. 500 mm eller tilsvarende kikkert på et stødig fotostativ eller kikkertmontering, skriver astronomi.no på sine hjemmesider.

Uten et såkalt ND-filter risikerer du at sola brenner i stykker bildebrikken på kameraet. Ifølge Røttereng får du kjøpt dette til nær sagt alle typer kameraer.

– Lukkertid spiller imidlertid ikke så stor rolle. Men det er alltid en fordel med stativ, særlig hvis du bruker teleobjektiv for å få sola nært, sier han.

Selv trosset naturfotografen feberen og var oppe hele natt til onsdag for å fotografere nordlyset, men solformørkelsen på fredag må vike for Naturfotofestivalen i Ski.

LES: Tomme for solformørkelsesbriller

Noen filtre kan være farlige

Noen som ikke lar noe komme i veien for fredagens store happening, er medlemmene i Trondheim Astronomiske Forening. En av medlemmene har bestilt reise til Svalbard, mens leder Birger Andresen og de andre blir å finne på Dragvoll.

– Vi kommer til å montere et webkamera og et speilreflekskamera på et av våre teleskoper, sier Andresen.

Han understreker at det aller viktigste når du skal fotografere formørkelsen er et gråfilter/solfilter.

– Og det må være av typen som monteres foran hovedlinsen, ikke et som skrus på linsen mot øyet. Disse kan skade synet ditt.

LES: Trosset krigen for å fotografere solformørkelse

Solformørkelsen i 1954

Se video fra solformørkelsen i 1954.