Denne lenka kan hindre at Northug får reise utenlands

Hvis Petter Northug blir dømt i tingretten i Trondheim, kan han søke om fotlenkesoning. Det innebærer blant annet at han ikke kan reise utenlands.

Petter Northug kan få fotlenke

Hvis Northug dømmes til ubetinget fengselsstraff i mindre enn fire måneder, kan han få sone med en fotlenke. Men han får ikke reise til utlandet.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Hvis man blir idømt en ubetinget fengselsstraff på fire måneder eller kortere, kan man søke om å gjennomføre straffen hjemme med elektronisk kontroll, en såkalt fotlenke.

Ordningen er i prinsippet en form for ubetinget fengsel. Den sender et signal til Kriminalomsorgen, som dermed til enhver tid kan kontrollere hvor den straffedømte befinner seg.

Denne måten å sone på kan bli aktuell for Petter Northug. I dag skal han for retten etter fyllekjøringen i mai. Tiltalen mot ham etter episoden omfatter blant annet falsk anklage etter at han til å begynne med sa at en kamerat kjørte bilen.

Han har akseptert en såkalt tilståelsesdom i retten.

– Umulig å reise utenlands

Petter Northug vil ikke la seg fotografere

Petter Northug har sagt at han vil akseptere en tilståelsesdom i retten i dag

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Fotlenken skal til enhver tid være festet på foten. Den vil også gjøre at alle utenlandsreiser er umulig.

Det er dårlig nytt for eventuell deltakelse i verdenscuprenn for Petter Northug.

– Det er ikke mulig å sone utenlands, sier regionsidrektør i Kriminalomsorgen Region Nord, Jorid Midtlyng, til NRK.

Hun forklarer nærmere:

– Man må ved fotlenkesoning oppholde seg i hjemmet sitt når man ikke er på arbeid eller skole. I tillegg er man underlagt et kontrollregime med hjemmebesøk og ruskontroll. Uanmeldte kontroller på arbeidssted kan også forekomme.

Arbeidssted?

Elektronisk fotlenke

Slik ser fotlenka som Northug kanskje kan få sone med ut.

Foto: Picasa

Hvor Petter Northugs arbeidssted er, kan være noe diffust. Northug er en toppidrettsutøver, og hans jobb er å trene og konkurrere. Da er han naturlig nok mye på reise til mange steder – ikke minst i konkuransesesongen.

Skulle Northug bli dømt og få innvilget fotlenkesoning, vil han derfor få rammer på hvor han har lov til å oppholde seg.

– Det etableres et veldig nøyaktig tidsprogram på hvor man er når. Det finnes jo mange forskjellige yrker. Vi har bønder, vi har lastebilsjåfører og folk som har forskjellige former for arbeid som vi må ta hensyn til.

– Men utgangspunktet er at du har et hjem du skal bo i og oppholde deg i hver natt, og da begrenser avstanden seg selv, sier Midtlyng.

Å reise utenlands er uansett uaktuelt. Fortrinnsvis skal du oppholde deg i fylket du bor, i opplyser Kriminalomsorgen.

Maks 45 timer i uka

Northug bilvrak

Slik så bilen ut etter krasjen i mai

Foto: NTB scanpix

Maksgrensen for aktivitet utenfor hjemmet er 45 timer i uken. Northug trener rundt regnet mellom 15 og 35 timer i uka, avhengig av årstid. Han trener minst i konkurransesesongen, men da kommer konkurransene i tillegg.

Det kommer ikke til å bli gitt spesialbehandling for Petter Northug, selv om han skulle bli dømt til fotlenke og har et noe spesielt arbeid.

– Jeg vil ikke uttale meg om Northug-saken, men det blir en individuell vurdering i hver enkelt sak om hva som er arbeidssituasjon og hvor mange timer som er naturlig å bruke.

– Maks er uansett 45 timer i uka, i tillegg til permisjon for andre nødvendige oppdrag som legetimer og andre naturlige permisjoner, sier Midtlyng.

Det koster å bryte avtalen om fotlenkesoning.

– Bryter man grensene, går det en alarm og du vil få en reaksjon, sier Midtlyng. Reaksjonen på brudd av grensene eller rusforbudet vil være fengsel.

Northug ble dømt til 50 dagers fengsel, 185 000 kroner i bot, og mister i tillegg retten til førerkortet "for alltid". Han godtok dommen på stedet.

SE HELE DOMSAVSIGELSEN HER:

Se hele domsavsigelsen

LES REFERATET FRA RETTSMØTET MOT NORTHUG I TINGRETTEN TORSDAG:

Northug-rettssaken