Slik får du signal på den gamle radioen

Stor pågang på publikumsservicen til NRK i forbindelse med overgangen til DAB+. I overkant av 250.000 digitale radioer mister kanalene, men dette finnes det enkle løsninger på.

Vi går fra FM til DAB

Onsdag 11. januar kuttet NRK DAB-signalet i hele Norge og FM-nettet ble stengt i Nordland.

Foto: Henrik Gantzel / Colourbox

– Vi har mottatt i overkant av 600 henvendelser i løpet av dagen i dag, noe som er en fordobling av hva vi pleier å ha. På det meste måtte folk vente 12 minutter i kø, forklarer Carina Berg, leder for publikumsservicen i NRK.

Hun forklarer at de har økt bemanning frem til ut i neste uke i forbindelse med nedleggelsen av FM-nettet i Nordland og overgangen fra DAB til DAB+ hvor 250.000 digitale radioer har mistet kanalene.

– Det er som regel telefoner som tar litt tid, i og med at man må inn i menyen på radioen for å gjøre kanalsøk. Dette er det mange som trenger hjelp til, og er derfor noe av det som skaper kø på telefonlinja, fortsetter hun.

Finnes flere muligheter

Det finnes andre løsninger enn å kjøpe seg en helt ny DAB+ radio, og det får de store elektrogigantene føle på.

Øystein Schmidt

Øystein Schmidt i Elkjøp forklarer at det finnes flere muligheter for dem som ikke vil kjøpe seg ny radio.

Foto: Presse / Elkjøp

– Det er ingen tvil om at Ola og Kari Nordmann har fått øynene opp for DAB-adaptere, og da spesielt til bil. I forhold til fjoråret har salget av DAB-adaptere til bil gått opp 320 prosent. At nordmenn har våknet og innsett at de vil høre sine radiofavoritter til og fra jobb, er det med andre ord ingen tvil om, forteller Øystein Schmidt i Elkjøp.

I tillegg finnes det også adaptere til vanlige DAB- og FM-radioer så lenge radioen har AUX-inngang. Med Chromecast Audio koblet i AUX-inngangen til høytalerne, kan man ved hjelp av mobilen streame radio og velge Chromecast som høyttaler. En siste mulighet er å sende nettradio ved hjelp av mobilen så lenge radioen din har bluetooth.

– Man må med andre ord ikke kjøpe seg en ny DAB+ radio hvis man ikke vil, forklarer han.

Ikke så komplisert

Selv om mange har fått opp øynene for adaptere og alternative løsninger, er det også mange som har investert i en ny DAB+ radio. Det har vært mange spørsmål knyttet til overgangen, men Øyvind Vasaasen hevder at det ikke er så komplisert som mange frykter.

– Man må gjøre et kanalsøk et par ganger i året for å få inn nye kanaler, men det er ikke vanskelig. Det må ikke være så høy terskel for å prøve seg frem, for man får ikke gjort så mye galt, fortsetter han.

Skulle man likevel stå fast, understreker Vasaasen at det er veldig lav terskel for kontakt enten på tlf: 23 04 70 00, eller på e-post: dab@nrk.no. Mer informasjon står også på hjelpesiden til NRK.