Hopp til innhold

Trondheims nye attraksjon

Jomfrugata i Trondheim kan få sin Walk of peace allerede i desember.

Det er ISFiT, den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim, som står bak planene om en slags Walk of Fame, for vinnerne av Studentenes Fredspris.

I sommer foreslo festivalen å hedre vinnerne med egne plaketter i Jomfrugata i Trondheim sentrum, og rådmannen ga kjapt sitt ja til prosjektet.

Bladformede plaketter

President for ISFiT Jørgen W. Thorsen

President for ISFiT Jørgen W. Thorsen.

Foto: Gudbjørn Bondhus / NRK
Walk of Peace Åshild Herdlevær

Åshild Herdlevær

Foto: Gudbjørn Bondhus / NRK

Nå er vinneren av hvordan plakettene skal se ut kåret.

– Det blir bladformede plaketter i bakken, med navnene på vinnerne, sier Jørgen Westrum Thorsen, president for ISFiT, til NRK.

I tillegg skal det stå hvilket land vinneren kommer fra, og hvilket år vinneren mottok prisen.

Fotspor

22 år gamle Åshild Herdlevær fra Bergen står bak vinnerkonseptet. Hun studerer industriell design ved NTNU, og er opptatt av naturen og de ulike årstidene. Dermed ble det naturlig for henne å bruke blad som inspirasjon til å lage fem forskjellige bladlignende plaketter.

– Over tid vil plakettene danne en sti gjennom Jomfrugata, og noen vil kanskje assosiere dem med fotspor. Vinnerne av Studentenes Fredspris vil sette spor etter seg på en sti andre kan følge i ettertid, forteller Herdlevær i en pressemelding.

Prisen har blitt delt ut siden 1999, og alle skal nå få sin plakett i Jomfrugata. Det samme gjør den syvende vinneren som blir offentligjort 25. november i år.

Blir en turistattraksjon

– Vi har vært i dialog med vinnerne og de syns det er fantastisk at de nå i tillegg til statuetten de har fått, også blir hedret på denne måten. Det er de kjempeglade for, sier Westrum Thorsen, som også tror prestisjen i å få prisen kan bli høyere av dette.

Han sier det har vært stor interesse for prosjektet.

– Den kommer til å bli høyere. Trondheim er den eneste byen i verden der en fredspris fra studenter til studenter. Dette er unikt, og Walk of Peace vil bli en turistattraksjon med Trondheim som fredsprisutdeler.

I desember feirer festivalen 20 årsjubileum.

– Vi håper at plakettene kan være lagt ned i bakken allerede da, men det skal iallfall være klart før festivalen i februar, sier ISFiT-presidenten til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.