Slik blir 22. juli markert i Trøndelag

I både Nord- og Sør-Trøndelag vil det være flere steder som har minnemarkeringer etter terrorangrepet 22. juli i 2011.

Markering i Bergen 22.juli 2012

Det vil være muligheter for å legge ned medbragte roser dersom noen ønsker det.

Foto: Hanne Marie Molde/NRK

Det er fem år siden Norge ble rammet av terrorangrepet i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya. Det vil bli markert over hele landet den 22. juli. Se boksene til høyre for en oversikt over Trøndelag. Her er en oversikt over hele landet.

– Markeringene skjer i samarbeid med kommunene. Det er åpent for alle og vi håper at så mange som mulig har anledning til å møte opp, sier leder for støttegruppa i Nord-Trøndelag, Kristine Sandberg.

– Ekstra spesielt

For første gang siden terroren i 2011 lander markeringen på en fredag. Det gjør at det blir ekstra tungt for alle de berørte.

– Det at den lander på en fredag betyr utrolig mye. Det vil nok bli mye tyngre for alle de berørte. Når det er en fredag tenker man veldig fort på hva man gjorde akkurat den fredagen. Alle tankene og følelsene kommer igjen. Det føles som å bli kastet fem år tilbake i tid, sier Sandberg, som selv har en bror som overlevde angrepet på Utøya.

Sandberg sier at markeringene betyr mye for folk.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger på de markeringene vi har hatt tidligere. Det har vært et behov for å ha slike markeringer. Folk vil vise omtanke, og være til stede sammen med likesinnende. Interessen er nok enda større i år, siden det er fem år siden.

Kristine Sandberg - leder for støttegruppa etter 22. juli Nord-Trøndelag

Kristine Sandberg er leder for støttegruppa i Nord-Trøndelag. Hun tror at det blir vanskelige dager for de berørte.

Foto: Torstein Sørheim Bjørkås / NRK

– Viktig at samfunnet ikke glemmer

Ordfører i Levanger, Robert Svarva, mener det er viktig å vise at samfunnet ikke har glemt det som skjedde.

Robert Svarva

Robert Svarva mener det er viktig at det ikke virker som om samfunnet har glemt det som skjedde den 22. juli for fem år siden.

Foto: NRK

– Jeg tror det er viktig at vi tar innover oss det grusomme som skjedde den 22. juli. Det er et behov for slike markeringer. Det er mange som er berørte, enten nært eller som pårørende. Det er viktig at ikke de føler at samfunnet har glemt dem, sier Svarva.

For mange av de som er sterkt berørt er det vanskelig å gå videre fra det som skjedde.

– For noen så vil det ikke føles som om det er fem år siden det skjedde, men heller fem dager, eller fem måneder. Jeg tror det er trygt for ungdommene å kunne møte likesinnede, spesielt nå som markeringen er på en fredag, sier Sandberg.

Les også: Likegyldighet er terrorens fremste medhjelper

Tror terrorfaren i Europa gjør ting verre

Leder i støttegruppa i Sør-Trøndelag, Anne Spjelkavik, tror alt som har skjedd i Europa den siste tiden har gjort ting enda vanskeligere.

Anne Spjelkavik

Anne Spjelkavik tror at de vonde bildene fra Nice gjør at de berørte etter Utøya kjenner ekstra på det som skjedde for fem år siden.

Foto: Grethe Thobroe / NRK

– Når du ser de forferdelige bildene fra Nice og Tyrkia, og det som skjedde i Paris i fjor høst, så blir det enda verre å takle for de overlevende. De kjenner kraftigere på det når slike ting skjer, sier Spjelkavik.