Slik beskytter du bilen din

Salting av veiene er i gang.

Veisalting

Mange steder i Norge saltes det for hindre glatt føre.

Foto: Berit Roald / Scanpix

- Pass på å holde bilen ren gjennom hele vinteren. Hvis saltet får ligge skader det lakken, understellet og bremsene, sier Svein Granås, leder for Møller Bils verksted i Trondheim.

Rustskader

Han sier de får inn biler med skader etter veisalt.

- Vi ser dessverre at det er en del rustskader. Det er ikke alltid så lett å se hva det skyldes, men det er ikke tvil om at vi har skader etter salting, sier Svein Granås til NRK.

- De fleste biler i dag har sink i karosseriet. Når du får blottlagt det i kombinasjon med salt og fukt blir det rustskader, sier verkstedlederen.


- Polér bilen!

Han mener renhold er nøkkelen for å unngå saltskader og anbefaler bileiere å polere nå når vinteren står for døra.

- Da er det lett å holde den ren om vinteren, sier Svein Granås.

Han mener at en maskinvask med understellsvask er god nok til å holde bilen ren.

- Det er nesten det eneste alternativet vi har. Det er ikke så enkelt å komme seg under bilen selv, så man må nok inn i en automat, sier Svein Granås ved Møller Bil.

Saltinga er i gang

Sist helg saltet Trondheim kommune etter meldinger om glatt føre.

- Lørdag ringte både folk, Vegtrafikksentralen og Team Trafikk inn og fortalte om flekkvise partier som var glatte i høyden på Byåsen, da var vi ute og saltet. Det må vi for det er farlig hvis det er glatt, sier Håkon Grimstad, kommunaldirektør for byutvikling i Trondheim.

Folk som hevder at det er saltet på hovedveien inn mot byen har misforstått, forteller han. Der er det nemlig snakk om salting for å bekjempe støv.

- Vi har et betydelig problem med asfaltstøv i Trondheim. Når folk setter på piggdekk får vi mer støv i lufta, og da legger vi på en blanding av vann og salt som binder støvet. Og det har ikke noe med glatt føre å gjøre, sier Håkon Grimstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sier at veisalting både har positive og negative sider.

- Men når vi får melding om forhold slik de var på lørdag med glatte partier og vanskelig framkommelighet, er vi nødt til å gjøre noe. Da er salting faktisk det enkleste middelet vi har tilgjengelig, slik det er nå, sier kommunaldirektør Håkon Grimstad i Trondheim.