NRK Meny
Normal

Slår tilbake mot bokslakt

Anne B. Ragde er ikke overrasket over sprikende anmeldelser av hennes siste roman, Nattønsket.

Anne B. Ragde leser anmeldelser
Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Vi er med Anne B. Ragde på utecafe i Trondheim. Hun sitter og leser anmeldelsene fra avisene de siste dagene.

Boken har vakt oppsikt og anmeldelsene har sprikt fra"Skandaløst dårlig" i Dagbladet" til "Behersker sex" i VG og "Sex og trønderliv" i Dagens Næringsliv. Selv tar hun det hele med stor ro.

Vovet kjærlighetsroman

Anne B. Ragde karakteriserer den allerede omdiskuterte boken for en kjærlighetsroman.

- Jeg mener at det en kjærlighetsroman selv om det er lite kjærlighet i starten. Det skal jo være en konflikt og en vei å gå på en måte. Jeg vil kalle det en ganske vovet kjærlighetsroman, sier forfatteren.

Hun tror det er mange av hennes faste lesere som ikke vil lese den nye boken. Samtidig tror Ragde at folk som lese mye bøker og som er glad i litteratur, har større takhøyde enn det mange tror.

- Anmeldere har ikke forstått

Men de sprikende anmeldelsene hverken overrasker eller skremmer henne.

- Ikke i det hele tatt. Tematikken vil provosere og enkelte anmeldere klarer ikke å forholde seg til boken som prosjekt, men forholder seg til innholdet i stedet. De anmelder Ingunn ( hovedpersonen) sitt liv. Og det blir jo feil, sier Ragde.

Hun forteller at da hun selv anmeldte bøker i Aftenposten og VG, måtte hun tidvis legge til side bøker hun opplevde som personlig provoserende. Etter en noen dager har hun skrevet anmeldelsen med et kjølig hode.

- Jeg var forberedt på at denne boken omhandler et tema som vil forarge og provosere, så at det spriker overrasker meg ikke. Jeg skjønte da jeg skrev den at det kom til å bli en enten-eller-bok, sier Anne B. Se TV-saken.

Anne B. Ragde møter leser

Anne B. Ragde møter en begeistret leser. ( Saken fortsetter under bildet.)

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Moraliserer

Ragde mener enkelte anmeldere moraliserer i sine anmeldelser av boken

- Enkelte anmeldere går i den fella. Jeg ga ut to erotiske romaner på 1990-tallet og da var miljøet enda snevrere for å gi ut slike bøker. I dag er det ikke så snevert. Det er klart at man er jo ikke bare anmelder, man er menneske også, sier Ragde.

Spekket med sexBokens hovedperson, Ingunn, er musikkjournalist. Hun lever alene, men har et stort forbruk av menn. Flere av anmelderene har påpekt at boken er spekket med sexscener.

- Det er sånn Ingunn lever. Hun lever alene og samtidig har hun seksuelle behov. Hun ønsker ikke noe fast. For henne er sex et behov som hun må fylle på samme måte som mat og drikke. Hun dekker hele tiden sine behov på en ukritisk og egoistisk måte Jeg ville gjøre henne så usannsynlig i forhold til å møte kjærligheten som mulig. Derfor er det masse sex. Jeg ville ikke stoppe med sexskildringen, for det handler om hovedpersonens personlighet, forklarer forfatteren.

Men hva så med nye romanprosjekter?

- Det surrer og går oppe i hodet mitt hele tiden. Det kommer frem og forkastes nye romanforslag i ett kjør. Det får komme når det kommer. Akkurat nå har jeg ikke tid, for jeg har så mye promoteringsarbeid å gjøre i utlandet. Jeg kommer til å være på reisefot konstant frem til julaften, sier Ragde.

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.