Hopp til innhold

Slapp ut for mye aluminium

Renseanlegget til Roan vannverk har siden åpningen i februar i fjor, sluppet ut til dels store mengder aluminium i drikkevannet. Innbyggerne er ikke blitt advart.

Drikkevann

Drikkevannet i Roan har i perioder inneholdt alt for mye aluminium i forhold til det som er tillatt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jan Helge Grydeland

Roan-ordfører Jan Helge Grydeland lover å finne ut om noen er blitt syke av å drikke vannet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Anlegget ble tatt i bruk 26. februar i fjor, og først rundt 1. november ble det foretatt justeringer som fikk aluminiumsnivået ned på et akseptabelt nivå. På det høyeste var nivået nesten seks ganger større en øvre tillatte grense.

Folk ble ikke varslet

Aluminium blir brukt for å felle ned humusen i vannet, som en del av prosessen med å rense det. Ifølge regelverket er det tillatt med 200 mikrogram per enhet, men analyser NRK har fått tilgang til, viser at det har vært oppe i 1180 mikrogram.

Verken folk i kommunen eller Mattilsynet ble varslet om det høye aluminiumsnivået.

Professor i bioorganisk kjemi, Christopher Exley, ved Keele-universitetet i England, er en av de fremste ekspertene i verden på aluminiumrensing av vann. Han er overrasket og sjokkert, og mener befolkningen burde ha blitt advart mot å drikke vannet.

– Uakseptabelt

Han frykter dette kan føre til alvorlige helseproblemer blant folk som drikker vannet.

– Et akseptabelt nivå av aluminium i drikkevann er 50 mikrogram, så et nivå på mer enn 1000 er uakseptabelt. EU har bestemt at opptil 200 mikrogram i drikkevann er akseptabelt, men det er ikke å anbefale å drikke vann selv med det aluminiumsinnholdet.

– Dersom dette skulle hende ved et vannverk i England, ville folk bli bedt om å ikke drikke vannet før nivået var på et stabilt akseptabelt nivå igjen, sier Christopher Exley.

– Burde ha reagert før

Teknisk sjef Rune Knutzen i Roan kommune har håpet at aluminiumsnivået skulle normalisere seg etter hvert.

– Vi burde ha reagert noe tidligere på dette. Vi brukte litt tid på å se om dette var en systemfeil, og vi brukte også tid for å få leverandøren av anlegget på plass for å få gjort de nødvendige justeringene, sier Knutzen til NRK.

Den tekniske sjefen i kommunen hevder at Mattilsynet ble varslet om de høye aluminiumsnivåene, men det avviser tilsynet.

– Vi har ikke blitt informert av Roan vannverk om for høye verdier av aluminium på renset drikkevann etter analysering, sier førsteinspektør Tove Marie Hervik ved tilsynets distriktskontor for Innherred og Fosen.

– Vannverket har plikt til å gi beskjed når det er overskridelser av grenseverdiene, og det har tydeligvis ikke skjedd her, sier hun.

– Frykter helseproblemer

Wenche Kristiansen bor i Roan kommune og drikker vann fra springen av og til.

– Jeg vet det har vært for mye aluminium i vannet en del ganger, og jeg har ikke drukket av det hver dag. Jeg tror ikke det er særlig sunt å drikke vann med for mye aluminium, og vet at salget av flaskevann har økt betraktelig, sier Kristiansen.

Hun frykter at folk kan ha fått helseplager av å drikke vann med for mye aluminium.

– Jeg vet at flere har fått problemer med for lite jern i kroppen, og at de må spise tabletter for å få orden på jernlagrene, sier hun.

Fra 1. november og fram til i dag viser analysene at Roan vannverk har fått justert nivået på aluminium i drikkevannet. Nå vil kommunen forsøke å finne ut om noen er blitt syke.

– Vi vet ikke om det finnes muligheter for å sjekke dette, men vi skal forsøke. Hvis det er mulig å finne ut av det, skal vi gjøre det, lover Roan-ordfører Jan Helge Grydeland.