NRK Meny
Normal

Slakteri får ikke slakte

Må ha over 100 sauer i pensjon.

Sauer i fjøs i Oppdal

Et slakteri i Oppdal må gi sauer kost og losji i stedet for å slakte dem. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

En konflikt mellom Mattilsynet og en saueeier har ført til at Norturas slakteri i Oppdal må holde åpent i julen.

Kost og losji

107 sauer trenger nemlig kost og losji mens de venter på å bli slaktet.

– Dette er ikke noe vi har vært borti før. Dette er første julen vi holder åpent, sier fabrikksjef Sondre Halseth ved Norturas slakteri i Oppdal.

For hit kom de 107 sauene 15. desember. Vanligvis venter de ikke lenger enn et døgn før slaktingen settes i gang, men ennå lever sauene i beste velgående, alt på grunn av en konflikt mellom en bonde på Hedmark og Mattilsynet.

– Vi har vært på kontroll på gården i 2007,2008 og 2009 og funnet tildels svært magre dyr. Vi har pålagt bonden å forbedre dyrenes tilstand gjennom å fôre mer regelmessig. Det tilsynsarbeidet vi har lagt ned, har ikke ført frem, forteller distriktssjef i Mattilsynet Britt Weium.

Hun forteller at de dyrene er begjært slaktet for at man skal slippe samme situasjon i 2010.

Saueslakt for retten


Bonden er uenig i Mattilsynsets vedtak og har trukket saken inn for retten. Endelig avklaring fra Sør-Østerdal tingrett kom ikke før lille julaften, og da var det for sent å starte slaktingen. Nå må istedet fjøset ved slakteriet holdes åpent, slik at dyrene får varme, mat og stell. Dette blir kostbart, sier slakteriet.

– Vi håper å få dekket de ekstra utgiftene vi har til dette. Det er store kostnader knyttet til å ha bemanning hver dag i julen med overtid og helligdagstillegg, sier fabrikksjef Sondre Halseth til NRK Trøndelag.

Garanterer ikke

Kravet er sendt, men Mattilsynet kan ikke selv stille garanti for ekstrautgiftene.

– Mattilsynet forventer at slakteriet får dekket utgiftene sine på et eller annet vis. Om det blir Mattilsynet, bonden eller en deling mellom partene, det er ikke avklart ennå, sier Weium.

Tingretten kom frem til at dyrene skal slaktes og de vil bli slaktet så raskt som mulig.