NRK Meny
Normal

- Nå er det slutt på saueholdet!

Saueeiere i Snåsa slakter regjeringas rovdyrpolitikk.

Sau på innmark.

Neste år blir ingen av disse sauene sendt på utmarksbeite.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

I fjor ble det søkt om erstatning for over 110.000 sauer og rein tatt av rovdyr i Norge. I år mista sauebonde Frode Finstad i Snåsa 94 sauer og lam til rovdyra.

I fjor observerte han ei bjørnebinne med en unge som holdt til i nærområdet til gården, i år var det to bjørner i det samme området.

Sauebonde Frode Finstad

Sauebonde Frode Finstad gir opp sauehold.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Nå orker han ikke mer. De fleste sauene vil bli slaktet ned, noen få får leve videre og gå ved husa på gården neste sommer. Han medgir at når det er slutt på å sende sauer på utmarksbeite så er de i praksis slutt på sauehold.

- Det er rovdyra som overtar, De får det som de vil, rovdyrelskerne, sier Finstad.Tapene er store

I fjor ble det søkt om erstatning for over 50.000 sauer og lam og over 60.000 tamrein, tatt av rovdyr i Norge viser tall fra Direktoratet for naturforvaltning. Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegard Solhjell, hisset på seg store deler av folk i rovdyrutsatte områder da han sa i NamdalsAvisa om at regjeringa har ført ei tøff linje for å få opp rovdyrbestanden.

Bård Vegard Solhjell

Bård Vegard Solhjell (SV)

Foto: Espen Gleditsh / NRK

Dette utspillet førte også til at mangeårig SV-veteran Inge Staldvik Inge Staldvik meldte seg ut av partiet. Solhjell beklager nå uttalelser han kom med og gir et lite håp for de som driver med dyrehold i utmarka.

– Det var en dum måte jeg uttrykte meg på. Vi skal i månedene som kommer ha en ny gjennomgang av rovdyrpolitikken, og der har vi i SV åpnet for justeringer. Vi ser at det i noen områder er ekstra store problemer på grunn av store rovdyr, sier Solhjell til NRK.

– Ikke mulig med omstilling

Magre lam

Rovdyr tok mødrene til disse lammene og de er derfor langt mindre enn de andre lammene.

Foto: Eivind Aabakken / NRK


Over 40 av lammene på gården til Finstad ble tatt av rovdyr i år. Vel så mange voksne sauer ble tatt, med den følge at mange lam mista mora og måtte få ekstra stell hjemme på gården.

I alt er det 3000 sauebønder og reineiere i Norge som rammes hardt av rovdyr-tap. Bøndene mener at det vil føre til gårder uten dyr og deretter fraflytting. Finstad mener også at omstillingsmidler ikke løser problemene de har. Sauehold har vært næringa på gården i flere generasjoner

- Vi vet da ikke hva vil skal omstille til her oppe, sier han.

Sauer på innmarksbeite om høsten.

I år mista sauebonde Frode Finstad i Snåsa 94 sauer og lam til rovdyra.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.