Hopp til innhold

Slakter miljøpakke

En Sintef-forsker slakter miljøpakka til politikerne i Trondheim.

Svevestøv i Trondheim
Foto: Gorm Kallestad

I går sikra seks partier flertall for klimatiltakene, som skal få færre til å kjøre bil og få flere til å ta bussen.

Et sentralt tiltak er å innføre ekstra drivstoffavgift på 60 øre, men seniorforsker Tore Knudsen hos Sintef Teknologi og samfunn har ingen tro på at Trondheim vil nå sine ambisiøse klimamål.

- Med de tilakene som nå er lagt på bordet levner jeg ikke denne miljøpakken særlig stor sjanse, sier Tore Knudsen.

Ikke nok

- En bensinavgift på 60 øre er på ingen måte nok for å redusere biltrafikken med 10 prosent innen 2012 og 20 prosent innen 2018. Til det er det et altfor svakt virkemiddel. Også sammen med de andre tiltakene, vil dette blir for svakt.

Tore Knudsen synes også det er merkelig at Trondheim satser så mye på et tiltak som i dag er forbudt.

Loven må eventuelt endres før Trondheim kan bruke ei drivstoffavgift til miljøtiltak, og en slik prosess kan ta tid.

Flere skeptisk

Og det er også andre fagfolk som er skeptiske til virkninga av miljøtiltakene i Trondheim.

Rådgiver Morten Welde i Vegdirektoratet sier til NRK at selv ei dobling av bensinprisen ikke er nok til nå målene om reduksjon i biltrafikken i Trondheim.

Welde har mest tro på effekten av en bomring med rushtidsavgift.

Effektiv bomring

Men Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik lovte velgerne før valget at de ikke ville innføre noen ny bomring rundt byen.

Akkurat dèt er veldig dumt, mener Tore Knudsen.

- Det er ikke å legge skjul på at bomringen vi hadde i 15 år, ga store gevinster for Trondheim og stor nytte i form av et operativt vegnett, støtte til kollektivtrafikken og til miljøtiltak. Jeg synes bomringen var undervurdert, sier seniorforsker Tore Knudsen i Sintef.

- Har misforstått

- Sintefforsker Tore Knudsen har ikke fått med seg hele bildet i kritikken av kommunens klimatiltak, sier gruppeleder for SV i Trondheim, Elin Kvikshaug Berntsen.

- Alternativet til miljøpakken er at det ikke skjer noenting, da er det bedre at vi har begynt. Knudsen ser dessuten glatt bort fra den formuleringen i vedtaket som gjør at dette også er spiselig for SV, nemlig at det skal gjennomføres årlige evalueringer. Dersom tiltakene ikke gir nødvendig effekt, så skal bystyret kommer med andre tiltak, sier Berntsen.

- De rødgrønne vil ikke tape

Toril Aalberg, valgforsker og Rita Ottervik (AP)

Valgforsker Torill Aalberg og Trondheimsordfører Rita Ottervik.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Valgforsker ved NTNU, Torill Aalberg, tror ikke det rød-grønne flertallet i Trondheim med ordfører Rita Ottervik i spissen, vil miste oppslutning ved neste valg, til tross for mye kritikk av miljøpakka.

Hun sier den siste meningsmålinga har vist at Arbeiderpartiet fortsatt har bred støtte og at folk godtar de upopulære tiltakene hvis det bidrar til å nå målene.