Slakter forslaget om jakt på denne sangfuglen

Miljødirektoratet åpner for jakt på både svarttrost og måltrost. Det får flere til å reagere. – En dårlig idé, mener tidligere miljøverndirektør i Nord-Trøndelag, Svein Karlsen.

Svarttrost

Miljødirektoratet foreslår at det kan drives jakt på svarttrosten.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Svein Karlsen

Svein Karlsen liker ikke forslaget om å tillate jakt på måltrost og svarttrost.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Miljødirektoratet foreslår nå å tillate jakt på både måltrost og svarttrost, som er mest kjent som sangfugler i barneskolen. Svein Karlsen var sentral da et lignende forslag var oppe for 30 år siden, og mener fortsatt dette er noe vi bør unngå.

– Den gangen ble vi enige om å ikke jakte på en del arter. Man skulle ikke bruke måltrosten som alle i barneskolen lærer om, sier Karlsen.

Engasjert fuglemann

Vi møter Svein Karlsen i fugletårnet ved Leksdalsvatnet en kveld i mai, mens svarttrosten synger. Han har siden 1986 jobbet mye med forvaltning, og er fortsatt en engasjert fuglemann og jeger.

– Dette har alltid vært en diskusjon med forskjellige interesser. Norsk jakttradisjon skal bygges på gode ressurser som skal høstes, og det skal være et høstbart overskudd. I dette bildet er det også en del arter det er unødvendig å drive jakt på. Det blir feil symbolikk i forhold til verdiene til dem i samfunnet som ikke driver jakt, sier Karlsen.

Miljødirektoratet har sendt ut forslaget på høring, og mener både måltrosten og svarttrosten er solide arter.

– Har tatt seg opp

– Grunnen er at bestandene har tatt seg opp og er store nok til å jakte på. Det er bakgrunnen for at vi vurderer jakt på disse artene, sier Jo Anders Auran i Miljødirektoratet til NRK.

Jegernes interesseorganisasjon mener forslaget er positivt.

– Dette er små fugler som ikke gir mye mat. Men med en tre-fire svarttroster har du middag til en voksen mann. For unge jegere er dette utmerket jakt som opplæring, mener Roy Yven i organisasjonen.

Men ornitologene liker ikke at det blir jakt på måltrost og svarttrost.

– Vi er opprørte over forslaget og synes det er meningsløst. Det er nærmest ondskapsfullt å foreslå dette, sier Kjetil Solbakken i Norsk ornitologisk forening.