Skytes over isen i 70 km i timen

Store krefter er i sving når voksne mannfolk på skøyter skytes av gårde med en hjemmelagd katapult på isen.

Skøyteløpere og kjelker fyker som prosjektiler over den isdekte Theisendammen. Blyberget frileik står bak den fartsfylte aktiviteten i Trondheim.

Foto: Bård S. Solem

På søndag startet skøytesesongen på de forskjellige skøytevannene i Trondheim. Dette har Bård S. Solem og gjengen i Blyberget frileik sett sitt snitt til å utnytte.

Med isklatreutstyr og noen store strikk fra et vannkraftanlegg har gutta laget seg en diger katapult som de bruker til å skyte seg selv ut på isen på Theisendammen i Bymarka.

– Like før man skytes ut gruer man seg veldig, men når strikket er sluppet er man oppe i 69 km på 2–3 sekunder, og da føles det som det aldri tar slutt. Den følelsen er ganske god, sier Solem.

En aktivitet for barna

For å dra opp strikket tok de skøyteglade kompisene med seg en firhjuling ut på isen. Dette kommer de ifølge Solem ikke til å tilby andre som vil prøve.

– Tanken er å lage en mindre versjon, slik at ungene kan trekke opp og holde på egen hånd, forteller han.

Han understreker viktigheten av gode isforhold og god plass. Ujevnheter i isen kan få store konsekvenser på den som står på skøyter i 70 km i timen.

– Men vi fikk større fartsfølelse da vi lå på kjelken, det er kanskje litt tryggere også, sier Solem.

Kjelke

Å ligge på magen på kjelke skaper større fartsfølelse, mener Bård S. Solem.

Foto: Bård S. Solem

Går på skøytetur

Solem vil gjerne slå et slag for langløpsskøytene de bruker når de er på isen. Skøytene er populære i Sverige og brukes til å gå på tur på isen med. På disse kan du feste nye eller brukte skibindinger og bruke skisko.

– I år har det vært kjempeforhold for denne typen skøyter på Østlandet, og i fjor var det kjempeforhold i Trøndelag. Det er en del av friluftslivet. Noen går på ski, noen går på toppturer, og noen går på turskøyter. Det er et fint alternativ når snøen mangler, påpeker han.