Hopp til innhold

Mattilsynet: – Bildene gjør dypt inntrykk

Veterinærinstituttet og Mattilsynet reagerer sterkt på skrekkbildene fra oppdrettsanlegg på Frøya. De drar paralleller til dyremishandlingssaken på Jøa, der 92 kyr ble sultet i hjel.

Laks som er angrepet av lakselus

Bildet fra Langskjæra-anlegget som er drevet av Lerøy Midt, viser at lakselus har spist seg helt ned til hodebeinet på laksen.

Foto: Mattilsynet

Bjørn Røthe Knudtsen

Regiondirektør hos Mattilsynet i Midt-Norge, Bjørn Røthe Knudtsen.

Foto: Mattilsynet

Lerøy Midt og Måsøval Fiskeoppdrett har fått beskjed om å redusere produksjonen etter Mattilsynets tilsyn i sommer og høst. Der tok de bilder av fisk som nærmest er levende oppspist av lus.

– Bildene og virkeligheten de beskriver, forskrekker både garvede medarbeidere i Mattilsynet og gjør et dypt inntrykk på folk som ser bildene, sier regiondirektør hos Mattilsynet i Midt-Norge, Bjørn Røthe Knudtsen.

– Fisken har lidd

Brit Tørud, som er fagansvarlig for fiskehelse hos Veterinærinstituttet, er ikke i tvil om at situasjonen har vært kritisk og at fisken må ha hatt vondt.

– Straks vi tar i bruk et dyr som et produksjonsmiddel, slik vi gjør enten det er landdyr eller fiskeoppdrett, så har vi et ansvar for å gi dyrene god behandling. I mange anlegg vet vi at det dør mye fisk på grunn av sår. Det er helt uakseptabelt.

Laster innhold, vennligst vent..

Selskapene er politianmeldt

Laks som er angrepet av lakselus

Bilder som viser laks som har sårskader og oppspist kjøtt, helt inn til beinet, skaper nå ny debatt om dyrevelferd hos fisk.

Foto: Mattilsynet

Selskapene er politianmeldt fra flere hold, men Mattilsynet påpeker at dette er forferdelige enkelttilfeller og at dette ikke er representativt for næringa.

– Vi har dessverre sett at det er enkelte selskap på enkelte steder som ikke klarer denne jobben, og da må Mattilsynet gripe inn, sier Røthe Knudtsen.

Han mener det er like alvorlig å sitte som leder for et oppdrettsselskap med slike forhold, og eksempler som bonden på Jøa, som sultet i hjel 92 kyr.

– For Mattilsynet er det en likhet, og vi ansvarliggjør eieren av kyr på samme måte som eieren av oppdrettsanlegg.

Oppdrettsselskap: – Beklagelig

Administrerende direktør Asle Rønning ved Måsøval Fiskeoppdrett svarer i en e-post til NRK.

– Det er sterkt beklagelig at fisk har blitt utsatt for lidelser ved vår lokalitet. Selv om situasjonen ved Fjølværet var svært krevende og ekstraordinær er dette ikke slik vi vil drive vår virksomhet, skriver Rønning.

Han forklarer at det i uke 35 oppstod et lusenivå som selskapet ikke tidligere har erfart. Årsaken skal være en kombinasjon av høyt smittepress og høye temperaturer i sjøen. Fisken ble slaktet ut i løpet av 2 uker.

– Hva tenker dere om de bildene som nå blir vist, og som setter hele oppdrettsnæringa i et dårlig lys?

– Noen av bildene viser åpenbart fisk som lider og har lidd. Det skal ikke skje. Hensynet til fiskevelferd og fiskehelse er noe vi tar på det aller største alvor. Selskapet vil gjøre det som er mulig for å unngå å havne i en tilsvarende situasjon igjen, skriver Rønning til NRK.

NRK har foreløpig ikke fått svar fra Lerøy, men konsernsjefen sier til Intrafish at de beklager sterkt hendelsen på Langskjæra, og at det er noe de tar på alvor.

Myndighetene ønsker at oppdrettsnæringen skal femdobles innen 2050. Hvordan er det å forske på det mange håper skal erstatte oljeindustrien som Norges viktigste eksportnæring?

Se Brennpunkt-dokumentaren «Lakseeventyret». Myndighetene ønsker at oppdrettsnæringen skal femdobles innen 2050. Hvordan er det å forske på det mange håper skal erstatte oljeindustrien som Norges viktigste eksportnæring?