Her krasjer skøytetalentet i rekkverket

Skøytetalentet Bjørn Magnussen mener sikkerheten på Leangen skøytebane i Trondheim ikke er god nok. Søndag fikk han alvorlige skader da han falt under trening.

Bjørn Magnussen faller stygt under trening på Leangen skøytebane.

Her går det galt for Bjørn Magnussen. I stor fart krasjer han rett i en usikra del av skøytebanen.

– Jeg har knekt av kragebeinet på midten. I tillegg har jeg knekt et bein på undersiden av det. Jeg slo hodet i en planke og fikk et kutt på fem centimeter i hodet, sier Bjørn Magnussen.

Sesongen over

18-åringen er en av Norges beste juniorsprintere på skøyter. Om ei drøy uke skulle han reise til Lillehammer for å delta i ungdoms-OL. Det blir det ingenting av nå.

Under søndagens trening gikk det galt. På vei ut av en sving snubler han og faller i isen.

– Jeg kommer skliende sidelengs og ser at jeg er på vei mot en treplanke og et jernrør. Jeg gjør mitt beste for å komme meg unna det jernrøret og greier å få såpass tak at jeg kommer meg litt lenger til venstre og treffer treplanken, sier Magnussen fra sykesenga på St. Olavs Hospital.

I stor hastighet, som han anslår til 40-50 kilometer i timen, smeller han inn i en usikra del av skøytebanen. Det blir bomstopp både for Magnussen og for resten av sesongen.

Ungdoms-OL om ni dager ryker. I tillegg skulle han til junior-VM i Kina og delta i verdenscupen for juniorer. Nå er sesongen trolig over.

– Jeg føler meg i ganske bra form. Humøret er bra og jeg er fortsatt godt motivert. Jeg kommer til å komme sterkere tilbake enn før jeg ble skade. Jeg har ingen problemer med beina, så jeg satser på å gjøre det beste ut av det, sier Magnussen.

Bjørn Magnussen i sykesenga på St. Olavs hospital

Bjørn Magnussen er ved godt mot selv om sesongen er over.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kritisk til sikkerheten

Rundt en skøytebanene skal det være puter rundt hele banen for å forhindre at sånne ulykker skjer. Men på det stedet hvor Magnussen krasja i treverket, var det ingen puter akkurat da.

Trener og far, Øystein Magnusen, mener kommunen er ansvarlig for sikkerheten på banen og at de er pliktig å tilse at den er god nok og at sikkerhetsrutinene overholdes.

Kommunen mener derimot at ansvaret må deles.

– Det er et felles ansvar, som vi i kommunen og trenere har, å påse at putene er på plass, sier Odd Arne Nilsen, som er driftsleder i Trondheim kommune.

Nilsen mener trenerne ikke kan sette i gang treninga før putene er på plass rundt hele banen.

– Vi skal nå ta et møte med skøyteidretten for å sikre oss at dette ikke skjer igjen før vi starter opp treningene på høyt nivå igjen, sier Nilsen.

Øystein Magnussen ønsker ikke å diskutere skyld.

– Men det er helt sikkert at vi må jobbe frem rutiner. Sikkerhet er svært viktig, særlig fordi dette er et konkurranseanlegg.

Skøyteløper skadd på Leangen

Magnussen drev med sprinttrening da han falt og krasja med rekkverket rundt banen søndag formiddag. Han ble henta i ambulanse og nå er sesongen over for hans del.

Foto: Anders Werner Øfsti / NRK