Hopp til innhold

Skoler sliter med å få nok studenter til disse utdanningene

Både NTNU og Høgskolen i Oslo og Akershus opplever det samme: Altfor få ønsker å ta utdanning for å bli yrkesfaglærer.

Yrkesvalg i by og land

Alle restplassene ved NTNU i Trondheim er som yrkesfaglærere.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Ingen andre studier på NTNU i Trondheim har ledige plasser.

– Vi hadde håpet på flere søkere. Men vi innser at det er en krevende prosess for en erfaren fagarbeider å sette seg på skolebenken, spesielt med gode muligheter ellers i arbeidsmarkedet, sier Berit Kjeldstad, professoer og prorektor for utdanning ved NTNU.

Hun er svært skuffet over søkertallet, og tror det er flere grunner til at det er langt vanskeligere å få søkere til denne typen utdanning.

Prorektor Berit Kjeldstad

Berit Kjeldstad hadde håpet på flere søkere til yrkesfaglærerutdanningene.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– De fleste studenter er rundt 20 år, og mange kommer rett fra videregående. På våre linjer er snittalderen rundt 40 år, så de har en helt annen hverdag og et helt annet liv enn «vanlige» studenter, sier koordinator for yrkesfaglærutdanningen ved NTNU, Jarle Landro.

– Mange er ikke klar over stipendordning

For å lokke flere fagarbeidere til læreryrket, kom det i fjor en stipendordning til de som velger å ta utdanningen. Men det er mange som ikke er klar over dette.

– Det er en ganske ny ordning, og vi ser at vi ikke har nådd ut til de som jobber i bedrifter til daglig. De som kjenner til stipendet er de som allerede jobber som lærer mens de er under utdanning, sier Landro.

Jarle Landro

Jarle Landro er spent på om det vil komme flere søkere de neste årene.

Foto: NTNU

Den gruppen håper Landro at det blir færre av i framtiden.

– Det er svært problematisk at folk blir ansatt som lærere før de tar utdanningen. Både for oss som skal utdanne dem, og for skolen hvor de er ansatt. Det er en uheldig kombinasjon som vi håper å få endret på, sier han.

Mange videregående skoler sliter med å skaffe kvalifiserte lærere med utdanning til yrkesfagene.

– Det gjelder spesielt innenfor bygg og anlegg, elektrofag og teknisk produksjon. Vi samarbeider tett med fylkeskommunen for å utdanne flere. Vi må bli flinkere til å lokke folk direkte fra bedriftene hvor de er ansatte og til skolebenken, sier Landro.

Trenger ny rekruttering

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen informerer om at det har vært en økning på ti prosent siden i fjor på yrkesfagutdanningene.

I fjor ble yrkesfaglærerløftet innført, men kunnskapsministeren tror ordningen må vises bedre

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener de må fremme yrkesfaglærerløftet ytterligere.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– I fjor innførte vi blant annet et rekrutteringsstipend for å få flere til utdanningen, men vi må jobbe mer for at denne ordningen skal bli kjent. Ved sju av ni utdanningsprogram er halvparten av yrkesfaglærerne over 50 år. Så vi trenger ny rekruttering, sier Røe Isaksen.

Minst 1000 yrkesfaglærere jobbet i 2014 i videregående skole uten godkjent lærerutdanning. Halvparten av denne gruppen er under kvalifiserende utdanning.

Kunnskapsministeren informerer om at 80 prosent av de som utdanner seg bygger videre på tidligere yrkesfaglig utdanning eller profesjonsutdanning gjennom PPU-Y.

Siste fra Trøndelag