NRK Meny
Normal

Skolen ble for kald

Kalde klasserom førte til skolefri for elevene ved Verdalsøra ungdomsskole.

Kulda førte til tomme klasserom ved Verdalsøra ungdomsskole.
Foto: Marielle Eriksen / NRK

– Da vi kom på skolen klokka 07.30 i dag gikk vi gjennom over klasserommene fant vi det ikke forsvarlig å holde undervisning i alle rom. Det var hele ti klasserom der temperaturen var mellom 17 og elleve grader, og det syntes jeg var for kaldt, forteller rektor Kjartan Høstland til NRK Trøndelag.

Selv om det var klasserom med tilfresdstillende temperaturer, valgte rektoren å sende hjem alle elevene ved skolen.

– Over halvparten av ellevene våre kommer med skolebuss, og vi har derfor valgt å sende alle sammen hjem, forklarer Høstland.

Gammel skole

At skolebygget er dårlig rustet for kalde vinterdager er ikke ukjent for rektoren. Likevel ble dette en uvant løsning.

Kjartan Høstland, rektor ved Verdalsøra ungdomsskole.

Kjartan Høstland, rektor ved Verdalsøra ungdomsskole.

Foto: Marielle Eriksen / NRK

– Det er første gang jeg har vært med på å sende hjem elever. Vi har alltid klart å takle det på et vis, men det er jo en kjent sak at det har vært kaldt noen ganger, innrømmer Høstland.

Han legger skylden for den lave romtemperaturen på gamelt bygg og teknisk svikt.

– Det som har skjedd her er for det første feil på varmeannlegget, og for det andre er det en gammel skole og varmekapasiteten er ikke tilstrekkelig i forhold til det behovet som oppstår når det er vind og 15-16 kuldegrader. Da blir det kaldt med for mange utette vinduer som påvirker temperaturen.

Nytt bygg

Selv om det er meldt lignende vær og temperaturer i morgen, har rektoren tro på at det blir vanlig skoledag for elevene i morgen.

– Til i morgen regner vi med at vi skal kunne legge opp til forsvarlig drift igjen. Da skal vi ha fått gått over vinduene og skaffet tilleggsvarme i de rommene der det er nødvendig, forteller Høstland.

Noen større utbedring av varmeannlegg og skolebygg er det likevel ikke snakk om.

– Nå er vi så heldige at vi om to år så er alle elevene våre inne i en ny skole. Vi må nok sørge for at de to åra vi har igjen på den gamle skolen skal vi klare ordne på en tilstrekkelig måte, og satse på at vi unngår slike problemer på den nye skolen. Det er jeg ganske sikker på at vi skal klare.

Stengt på Namsos

Også på Namsos ungdomsskole ble klasserommene funnet for kalde til undervisning mandag morgen, melder Namdalsavisa .

– Det pågår vedlikeholdsarbeid på det elektriske anlegget på begge fløyene ved skolen. Dette arbeidet skulle ha vært ferdig på fredag. Det ble det imidlertid ikke. Dermed har det elektriske anlegget vært avslått i helga, forklarer Mikalsen til lokalavisa.

Dette førte til at temperaturene var nede i ti-tolv grader i klasserommene. Også ved Namsos ungdomsskole regner man med å være i normal drift tirsdag.

Tomt og stille ved Verdalsøra ungdkomsskole.

Tomt og stille ved Verdalsøra ungdkomsskole.

Foto: Marielle Eriksen

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25