Hopp til innhold
Fasaden til NTNU Gløshaugen i Trondheim
Foto: Morten Andersen / NRK

Skole og utdanning i Trøndelag

Oppsummert

Her får du siste nytt om skole og utdanning i Trøndelag. Har du tips kan du sende dei til oss på trondelag@nrk.no eller på vår tipsportal.

  • Foreslår å kutte flere videregåendelinjer

    Trøndelag fylkeskommune vil kutte en rekke linjer på de videregående skolene i fylket. Det skriver Adresseavisen (trd.by) som viser til et høringsdokument som ble sendt ut fredag. De foreslår å kutte budsjettet for utdanning og kompetanse med 150 millioner kroner de neste to årene.

    De videregående skolene som kan bli berørt er: Inderøy, Verdal, Steinkjer, Levanger, Olav Duun, Ole Vig, Strinda, Heimdal, Cissi Klein og Trondheim katedralskole. Forslagene har høringsfrist 20. oktober, og saken vil behandles i fylkestinget i starten av desember.

    Steinkjer videregående skole
    Foto: Eivind Aabakken / NRK
  • Trenger flere studentboliger

    Det er færre private boliger og studentboliger til studentene, viser undersøkelser NTB har gjort. 14.500 studenter i Norge står i kø for å prøve å få seg en studentbolig.

    I hovedstaden står 7200 på venteliste, mens man både i Trondheim og Tromsø ser normale tall med litt i overkant av 1000 personer i kø. Lisbeth G. Aspås sier at situasjonen er bedre i Trondheim enn i Oslo, men at det fortsatt trengs flere boliger. Hun er boligdirektør for studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit).

    Hun sier de nå skal sette i gang med flere av de planlagte studentboligene. Det er snakk om rundt 1000 boliger.

    Moholt studentby i Trondheim
    Foto: Linda Bjørgan / NRK
  • Legger ned to klasser i Trondheim

    130 lærerstudier har tomme plasser. Ved en av Norges største barnehagelærerutdanninger, Dronning Mauds Minne høgskole (DMMH), er det også ledige studieplasser.

    Det skriver Utdanningsnytt.

    – Ja, det fyltes ikke opp på første opptak. Antallet går såpass tilbake at vi må kutte to klasser. En på ordinær barnehagelærer og en på natur og friluftsliv, sier Berit Gåsbakk, seniorrådgiver ved DMMH, til fagbladet.

    Høgskolen må ikke si opp noen ansatte som følge av nedleggelsene.

  • Første inntak videregående klart

    Alle unge i Trøndelag som har rett på videregående opplæring har fått tilbud om skoleplass. Det skriver Trøndelag fylkeskommunen i ei pressemelding. Totalt 16200 søkere har fått tilbud om plass i førsteinntaket.Det er også 56 søkere med ukrainsk flyktningebakgrunn som har søkt videregående opplæring i fylket.

  • Læreplassmidlar til Trøndelag

    Regjeringa gir 370 millionar kroner ekstra til fylka for å sikre at fleire ungdommar får læreplassar. Trøndelag får 32.666 kroner.

    – Bedriftene treng lærlingar som er godt kvalifiserte til å gjennomføre læretida og bli gode fagarbeidarar. Lærlingane treng bedrifter som satsar på dei frå dei går ut av vidaregåande til dei står med fagbrevet i handa, seier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i pressemeldinga frå Kunnskapsdepartementet.