NRK Meny

Skjøv nybrua på plass i Stjørdal

Fredag ettermiddag ble de siste stålseksjonene på den nye jernbanebrua på Hell i Stjørdal satt sammen. Etter planen skal brua tas i bruk i 2017.

Ny jernbanebru på Hell

Fredag ettermiddag ble delene til den nye jernbanebrua på Hell skjøvet på plass.

Foto: Stein Lorentzen/NRK
Espen Sandmo
Journalist
Stein Lorentzen

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

De siste dagene er altså 850 tonn og 65 meter med jernbanebru skjøvet ut i Stjørdalselva.

– Planen er at brua fra sørsida treffer bruelementene på nordsida av elva korrekt både i høyde og side, forteller en spent prosjektleder for Jernbaneverkets utbygging av Hell-Værnes, John-Ivar Mogseth.

– Ser bra ut

Karl Terje Furunes

Karl Terje Furunes mener arbeidet har gått fint så langt.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Hele prosessen startet onsdag morgen og møtet mellom sør- og nordsida skjedde altså fredag ettermiddag.

– Dette ser veldig bra ut, sier arbeider Karl Terje Furunes i firmaet Norbridge som har jobbet med å sette sammen brua.

– Det er foreløpig en 30 centimeter forskjell mellom delene, men disse skal stå helt sammen når arbeidet er ferdig. Så det blir mye sveising i helga, sier Tor Brækken som er daglig leder i firmaet.

Den nye jernbanebrua er 200 meter lang og bygges for to jernbanespor. Brua skal erstatte den gamle jernbanebrua som ble bygd i 1900, og som skal rives i 2018.

655 millioner

Tor Brækken

Tor Brækken er daglig leder i firmaet som setter sammen brudelene.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Brua er en del av Jernbaneverkets utbygging av prosjektet Hell-Værnes som koster 655 millioner kroner. Målet er å legge til rette for mer trafikk på Trønderbanen og gjøre tog mer konkurransedyktig i forhold til bil. Men den skal også bidra til mer godstrafikk på jernbanen.

– Brua skal tåle 700 meter lange godstog, og det krever solide konstruksjoner, understreker prosjektleder John-Ivar Mogseth.

Etter at brua møtes fra nord- og sørsida, skal brudekket støpes i betong. Deretter skal det legges på pukk, før jernbaneskinnene plasseres. Brua skal ikke tas i bruk før i 2017.

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?