NRK Meny
Normal

Over 5000 elger felt i Nord-Trøndelag

Jegerne i elgfylket Nord-Trøndelag innfridde i 2011.

Elgjakta 2011

Denne storoksen ble skutt av Kveli jaktlag.

Foto: Privat

– Fellingsprosenten i Nord-Trøndelag er høy, og ligger rundt 90 prosent av tillatelsene som blir gitt. Det skal godt gjøres å komme over det for andre fylker, sier Rune Hedegart som er rådgiver for klima, miljø og vilt i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

I fjor ble 5127 elger skutt i Nord-Trøndelag, 267 flere enn året før. Årsaken er at det ble gitt flere fellingstillatelser i fjor enn året før.

Stort elgfylke

Elgbestanden har økt noe i Nord-Trøndelag, og det kan være noe av grunnen til flere fellingstillatelser. Men ifølge Hedegart ønsker også flere kommuner å redusere bestanden, og ga derfor tilatelse til flere fellinger.

Nord-Trøndelag er et betydelig elgjaktfylke i nasjonal sammenheng.

– Vi pleier å ligge på en andreplass etter Hedmark. Det har ikke kommet statistikk fra andre fylker for 2011 ennå, fortsetter Hedegart.

Steinkjer og Stjørdal på topp

Av kommunene skiller Steinkjer seg kraftig ut med 748 felte dyr, mens Stjørdal følger etter med 504.

– Årsaken til det er at Steinkjer er en stor kommune med store areal, mye skog og mye innmark. Det drives også en god forvaltning i kommunen. Både Steinkjer og Stjørdal utmerker seg i landsstatistikken, forklarer Hedegart.

I andre enden av lista finner vi øykommunen Leka med 24 felte dyr.

Stor bestand kan være et problem

I blant annet Namsskogan har det vært problemer med mange påkjørsler, derfor ble det tildelt mange flere fellingstillatelser i 2011.

– Hensikten var å skyte elgen før den rakk å bli kjørt ihjel. Det lyktes imidlertid ikke. Det ble bare skutt seks flere dyr enn året før, fortsetter Hedegart.

Å ha en stor elgbestand kan være problematisk ifølge Hedegart.

– Personlig synes jeg ikke det er et mål å ha en så stor elgbestand. Det kan skape problemer for dyrene, ved at det blir lite mat. Det øker også andelen av påkjørsler, og kan skape problemer for landbruket vet at de spiser fra åkrene, sier Hedegart.