Skjønner ikke hvorfor han blir sendt ut

Utlendingsdirektoratet har signalisert at opp mot halvparten av de 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor kan bli returnert. Dette gjelder også et stort antall syrere som i dag bor på mottak i Trøndelag.

Syrerne Belal og Ayesha i Namsos

Det syriske ekteparet Belal og Ayesha sitter i Namsos og venter på hva som vil skje.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Det syriske ekteparet Belal og Ayesha sitter i Namsos, og lurer på hva som vil skje. Ektemannen Belal fått beskjed om at han skal ut av Norge, mens kona ikke har hørt noe. Det gjør de to veldig bekymret.

– Jeg kan ikke ha min kone her, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg blir sendt ut, sier Belal til NRK der han sitter sammen med kona utenfor en restaurant i Namsos sentrum en fin sensommerdag.

Storskogporteføljen

Belal og Ayesha tilhører det myndighetene har valgt å kalle Storskogporteføljen. 5400 asylsøkere som kom til Norge etter å ha passert den norsk-russiske grensen ved Storskog i Finmark i fjor. Men spørsmålet er hvorfor mannen og ikke kona skal sendes tilbake til Russland?

– UDI forsøker i det lengste å behandle ektefellers saker samtidig, og det har også skjedd i disse sakene. Dessverre er det i dette tilfellet skjedd en feil ved forkynningen av vedtaket fra politiets side, i og med at kvinnen ikke har fått forkynt sitt vedtak samtidig med mannen, opplyser Utlendingsdirektoratet til NRK.

Belal og Ayesha er to av mange som nå blir returnert til Russland. UDI har signalisert at rundt halvparten av de 31.000 asylsøkerne som kom i fjor nå skal ut, og mange av dem er redde.

Belal frykter han kan havne tilbake i Syria der myndighetene gjerne vil ha han inn på sin side, som soldat i borgerkrigen. De liker ikke at de må til Russland, selv om de faktisk begge hadde visum i det landet før de kom til Norge.

– Russerne startet krigen

– Vi har flyktet fra Syria på grunn av krigen og den startet på grunn av Russland. Det er russerne som ødelegger hjemlandet vårt, mener Belal.

Utlendingsenheten hos politiet vil ikke kommentere forholdet til Russland, men at 321 som kom over Storskog allerede er sendt tilbake.

I tillegg er 398 personer uttransportert til andre land, til sammen 719 så langt i år. En del personer har også reist til sine hjemland på egen hånd med støtte av IOM, som er assistert retur administrert av UDI. Assisterende avdelingsdirektør i asylavdelingen, Tor-Magne Hovland, sier mange nå velger denne løsningen.

Får hjelp

Tor Magne Hovland, UDI

Tor-Magne Hovland er assisterende avdelingsdirektør i asylavdelingen i UDI.

– Hittil i år er det rundt 1800 personer som har søkt om assistanse for å organisere returen, og litt over 1000 har fått innvilget søknaden sin. Vi legger til grunn at det er trygt å reise tilbake til Russland, sier Hovland.

I begynnelsen av september sitter det 1097 asylsøkere på mottak i Nord-Trøndelag og 611 på mottak i Sør-Trøndelag. Mange av disse må belage seg på å reise fra Norge i løpet av året.