Hopp til innhold

Folk er i gang med fredagspilsen

Flere valgte å ta seg en pils til lunsjen etter at den nasjonale skjenkestoppen ble avslutta i dag.

Madelene Kristensen og Tommy Diaar skåler med øl til lunsjen

Madeleine Christensen og Tommy Diaar kosa seg med en øl til dagens tapaslunsj i Trondheim.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Dette er helt fantastisk! Det er på tide at dette blir mulig igjen. Jeg håper det skjer i resten av landet også.

Det sier Tommy Diaar. Han har akkurat bestilt tapas og en øl sammen med Madeleine Christensen.

Etter at det nasjonale forbudet mot å selge alkohol på serveringsstedene ble avslutta ved midnatt, har flere kommuner å tillatt alkoholsalg i forbindelse med kjøp av mat.

Trondheim er blant dem. Selv om det var mange som ble smitta i byen i jula, så har smitten gått ned etter strenge smitteverntiltak de siste ukene.

– Jeg synes det er fantastisk å kunne sitte ute og se på menneskene og ta seg en øl. I tillegg kan vi støtte restaurant og utelivet igjen, sier Christensen.

– Folk vil kose seg

I Trondheim sentrum var det fredag fortsatt godt med plass på de restaurantene som var åpne. Men eieren av Tag merker at flere er ivrige etter å komme seg en tur ut.

– Booking-appen vår har begynt å pipe. Folk er på nett og vil ut og kose seg, sier Andre Grøtte.

Foreløpig må alle som skal nyte et glass øl eller vin også kjøpe mat. Og i Trondheim er det kun lov å selge alkohol fram til klokka 22 på kvelden.

– For oss betyr dette alt. Det betyr at vi kan ha folk tilbake på jobb. Det er det aller viktigste. Og så tror jeg trønderne, og sikkert andre også, er lystne på å kose seg, sier Grøtte.

Eier av Tag i Trondheim, Andre Grøtte, skjenker en øl

Eieren av Tag i Trondheim, Andre Grøtte, sier opphevinga av skjenkestoppen gjør at han igjen kan åpne opp restauranten og få sine ansatte på jobb.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Uklare regler

Også i Skien og Porsgrunn ble det i dag åpna opp for alkoholserving til maten. Der er man fornøyd med at skjenkestoppen er over. Men de synes reglene er uklare.

– Retningslinjene er diffuse, men vi definerer mat som en matrett og ikke snacks som peanøtter, sier Daniel Christensen, driver og eier av utestedet Jimmy’s i Porsgrunn.

Han sier de kommer til å stenge dørene allerede klokka 21. Det er også bare krav om å bestille mat, ikke å spise den.

– Oster står under desserter på menyen, og bør være matrett. En kan også bestille en dessert og hoppe over den. Mange kommer nok til å kjøpe en pommes frites og ha den ved siden av.

Tror på få åpne utesteder

Næringspolitisk leder for Næringsforeningen i Trondheim og omegn, Børge Beisvåg, er glad for at spisestedene igjen kan tilby alkohol.

– Vi syns det er positivt at man gjenåpner forsiktig. Det er masse folk som har gått uten jobb lenge.

Beisvåg sier næringsforeningen nå jobber med for å få klare regler på hva matservering betyr.

– Det er noe vi jobber med at Trondheim kommune skal bli tydelig på.

Han mener det vil bli en forsiktig gjenåpning for en del restauranter i Trondheim i helga. Men utestedene, har han mindre tro vil åpne siden det er skjenkestopp fra 22.00.

– Der er det nok få som velger å åpne.

Mer sosial

Rundt et bord på Thon Hotel Førde sitter venninnene Marita Haaker og Veronika Lervaag. Foreløpig er det bare kaffe i koppene, men i kveld håper de å kunne ta et glass vin til maten.

– Så lenge folk følger smittevernreglene, og det er forsvarlig, så synes jeg dette er veldig hyggelig. Nå kan vi kose oss litt ekstra og være sosiale igjen. Eller mer sosial, i det minste, sier Haaker.

Marita Haaker og Veronika Lervaag på hotell Førde

Marita Haaker og Veronika Lervaag visste ikke før i dag at det nasjonale skjenkeforbudet var over.

Foto: Roy Raasholm Fauske / NRK