Det bekrefter distriktssjef Magne Rødland ved Sjøfartsdirektoratets distriktskontor i Bergen overfor VG Nett.
Teknikerne om bord skal ha funnet feilen sent søndag kveld. Inne i lufterøret har det oppstått sterk skjell- og groevekst.
- Dette førte til at pumpene som skulle skaffe kjølevann til de to motorene ikke pumpet vann, men luft til kjølesystemet, sier Rødland til NTB.
Han karakteriserer det som en mindre operasjon å få skiftet ut det tette lufterøret. Ifølge Rødland er det ikke overraskende at dette skjer på en helt ny båt.
- Det er nettopp ved nye båter som har ligget lenge i ro under byggeperioden at det oppstår gode forhold for groe og skjellvekst, sier Rødland.
Restriksjoner
Bare et drøyt halvår etter at selskapets flaggskip ble satt i drift, var Midnatsol svært nær ved å forlise etter at motoren stanset. Passasjerene ble satt i livbåtene da skipet kom i drift i full storm.
Nesten-ulykken har ført til at Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) også har innført restriksjoner for søsterskipet «Trollfjord» som mandag formiddag lå værfast i Molde.
Sjøforklaring?
Etter å ha konferert med kaptein Arild Håvik opplyser Tengereid at det så langt ikke er noe ønske om en sjøforklaring etter hendelsen.
- Det får være opp til sjøfartsdirektøren å ta initiativ til en eventuell sjøforklaring, sier Tengereid.
Sjøfartsdirektør i Bergen, John Ramsøy, sier at hendelsen ved Stad ikke automatisk utløser krav om sjøforklaring.
- Hendelsen førte ikke til skader verken på personer eller skipet. Dermed er det ingen automatikk i at det blir holdt sjøforklaring. Både sjøfartsdirektøren og rederiet kan begjære sjøforklaring, men så langt har ikke det skjedd, sier Ramsøy til NTB.
Tredje motorhavari
Nesten-ulykken med Midnatsol er tredje gang på to år at de topp moderne hurtigruteskipene mister motorkraft. 31. november 2001 fikk OVDS-skipet Nordkapp motorstopp og kom i drift nær Henningsvær.
Den gang sviktet tre uavhengige systemer for strømforsyning til motoren. «Nordkapp» ble satt i drift i 1996.
Hurtigruteskipet M/S Nordlys ble 19. februar satt i drift utenfor Helgelandskysten. Begge motorene sviktet da hurtigruta var på vei gjennom et sund ved Rangsundøya.
Tengereid avviser at de moderne hurtigruteskipene er så kompliserte at de er mer utsatt for uhell.
- Tvert imot. Moderne teknologi er med på å gjøre fartøyene mer sikre enn noen gang, sier Tengereid.
TFDS har ikke fått noen kanselleringer som følge av nesten-ulykken ved Stad i helga.