Hopp til innhold

Skjebnedag for Rock City

I dag kommer granskingsrapporten som kan gi svar på hva som har gått så galt i Rock City, en rapport det er knytta store forventninger til.

Rock City i Namsos

Mange er spente på hva som står i Rock City-rapporten fra PriceWaterhouse Coopers.

Foto: Kjartan Trana

Erik Stene

Erik Stene, styreleder i Rock City.

Foto: Knut Reitan / NRK Trøndelag

Etter vel ett års drift har det nasjonale ressurssenteret for pop og rock i Namsos kniven på strupen, og går med millionunderskudd.

I dag kommer granskingsrapporten som Rock City-styret har bestilt av revisjonsfirmaet Pricewaterhouse Coopers.

Håpet er at rapporten skal kunne gi svar på hva som gikk så galt, og hvor alle pengene har tatt veien.

– Vi har valgt å få bistand for å få en nøyaktig oversikt over hvordan det står til, og ikke minst hvordan det er mulig at det blir sånn. Her er det mismatch både på utgifts- og inntektssida, sier styreleder Erik Stene, som tok over i juni 2012. Han er den fjerde styrelederen i Rock City.

– Verre enn vi forestilte oss

I et hittil ukjent brev innrømmer styret til sine eiere at de ikke har økonomisk styring:

«Regnskapet viser at 2012 vil gi et driftsmessig underskudd på rundt sju millioner kroner. Det har mildt sagt vært svært uoversiktlig, og vanskelig for selskapet å få nødvendig oversikt. Konsekvensen av dette er et forverret resultat fra det vi så tidligere i sommer.»

Styreleder Stene sendte dette brevet til alle aksjonærene i januar i år. Her innrømmer styret at de verken har økonomisk kontroll eller oversikt.

– Det var verre enn det var mulig å forestille seg. Det har vært avtaler og forpliktelser som vi ikke har hatt oversikt over, og som har kommet fortløpende og underveis. Dette har ligget på sida av det det har vært budsjettert med, sier Stene.

Ingen av de tidligere styrelederne ønsker å si noe før granskningsrapporten av Rock City er offentlig.

Fra jubel til kritikk

Daglig leder i Rock City Namsos, Åsmund Prytz

Daglig leder i Rock City, Åsmund Prytz.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Rock City åpnet dørene 11. november 2011. Prudence spilte sammen igjen, statsrådene kasta glans. Endelig fikk Namsos den statusen byen hadde drømt om så fryktelig lenge.

Men etter litt over 1 års drift har Rock City i Namsos fått kniven på strupen, med over 7 millioner i driftsunderskudd, et lån på 20 millioner kroner, og husleie som ikke er betalt.

De har også fått hard kritikk fra staten – Aps Arild Stokkan-Grande i kulturkomiteen på Stortinget, sa tidligere i februar at Rock City har misforstått det statlige oppdraget med å bli et nasjonalt ressurssenter for pop og rock.

– Dette prosjektet må løftes til å angå hele landet. Det har man ennå ikke klart, og jeg forventer at man vil konsentrere seg mer om det nasjonale mandatet når det er rydda opp, sa Stokkan-Grande.

Kritikken har hagla mot Rock City den siste tida. Derfor håper Åsmund Prytz, daglig leder i Rock City, at granskingsrapporten kan gi en forklaring.

– Vi håper også at rapporten gir oss noen muligheter til å komme oss videre. Vi må selvfølgelig se bakover og få rydda opp, men jeg tror det er viktig at Rock City også kommer seg videre.

– Visste ikke at det var så galt

Morten Stene

Ordfører i Namsos, Morten Stene.

Foto: Tarig Alisubh, NRK

– Jeg forventer at vi får svar på de spørsmålene vi har hatt, blant anna om hva pengene er brukt til, sier Morten Stene, ordfører i Namsos.

– Det er foretatt forskjellige disponeringer og beslutninger i selskapet som vi syns er litt underlige, sier han.

Namsos kommune er Rock Citys største eier og aksjonær.

I forrige uke kom det en knusende rapport av kommunens behandling av prosjektet. Kommunerevisjonen pekte på bevisst tilbakeholding av informasjon, inhabilitet og manglende dokumentasjon.

Over 90 prosent av finansieringa av Rock City er basert på offentlig støtte. Verken kulturdepartementet eller fylkeskommunen i Nord-Trøndelag ønsker å hjelpe Rock City ut av den økonomiske krisa.

Dermed ser det ut til at Namsos kommune blir sittende med regninga.

– Vi visste jo at selskapet var i en vanskelig situasjon, men vi visste ikke at det var så galt som det kommer fram her, sier Morten Stene.

Om Namsos kommune vil ta regninga for å redde Rock City kan bli besvart på torsdag, i kommunestyret.