Skjærtorsdag: Den store rånedagen

Mange reiser på fjellet i påska, andre får ikke påskestemning før de har vært i Sverige og festet på skjærtorsdag. Så langt har ikke politiet i Trøndelag noe å utsette på rånerne.

Bamse i Åre

Politiet passer på trøndere på rånefest i Åre. (Arkivbilde fra 2014)

Foto: Terje Næss / NRK

– Vi skal til Sverige på "gaudertur". Det blir litt bråk og litt fyll, men det har blitt mindre for hvert år, sier Anders Lynmo fra Verdal.

Anders Lynmo

– Kjør som folk – tenk på familien, oppfordrer Anders Lynmo.

Foto: Marit Langseth / NRK

Han snakker om tradisjonen med skjærtorsdagsfest i Åre. Klokka 11 kjørte omlag 100 biler fra Verdal med kurs for Sverige.

– Det har vært en tradisjon i mange år. Og det er sosialt – vi kjører sammen i kolonne, sier Lynmo, som organiserer det hele.

LES: Stille og rolig skjærtorsdag i Strömstad

Politiet og vegvesenet samarbeider

Politiet var som vanlig forberedt på at mange skal ut på veien denne dagen. For mens norske butikker holder påskestengt, er det "öppet hus" i Sverige.

– Skjærtorsdag er en stor utfartsdag og vi har tradisjonen tro samarbeidskontroll med Statens vegvesen, sier politioverbetjent Svein Arne Hovdal.

Han forteller at denne kontrollen er kjent for dem som reiser østover.

– Mange skal dit for å handle, og så har vi et såkalt rånetog som starter fra Verdal. Rånerne setter veldig stor pris på at vi er ute. Det er forutsigbart, og de vet at de kan regne med å bli kontrollert.

Svein Arne Hovdal

– De etablerte rånerne jobber vi godt sammen med, mens de nye kan lage litt uro, sier politioverbetjent Svein Arne Hovdal.

Foto: Marit Langseth / NRK

Politiet fornøyd med rånerne

Klokka 14 skjærtorsdag sier politiets operasjonsleder i Nord-Trøndelag, Lars Letnes, at de foreløpig ikke har mye å utsette på Sverigefarerne.

– Vi fulgte dem fra Vinne til Ådalsvollen, hvor vi foretok en kontroll av 80 av bilene. Ni fikk mangellapper og en måtte fjerne film fra bilrutene. Ingen måtte snu.

Politiet har også fulgt med på et femtitalls biler som kjørte E14 fra Meråker mot Sverige. Heller ikke der var det problemer, med unntak av en 21-åring som kjørte på fortauet og fikk bot for dette.

– Jeg er imidlertid ikke så fornøyd med at en laserkontroll på Lysthaugen i Verdal avslørte en som kjørte i 98 kilometer i timen i en 60-sone. Han mistet førerkortet. Vi delte også ut åtte bøter, sier Letnes.

Bør ha med pass til Sverige

Anders Lynmo synes det er veldig bra at politiet har kontroller på veien til Sverige.

– Det handler om trafikksikkerhet og trygghet på veien. Vi er jo ikke alene i trafikken.

Det som er annerledes i år, er at nordmenn bør ha med pass når de skal til nabolandet.

– Det er høynet beredskap på bakgrunn av det som skjedde i Stockholm. Alle våre bilpatruljer er nå bevæpnet, sier Hovdal, som tror den store rånedagen vil foregå i trygge former.