NRK Meny
Normal

Skitt fiske

På Støren er det nå lakseturistene som dominerer. Jeg tok en tur ned til Gaula, for å se om det var noe laks å få.

Mikael fisker laks
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Nede i gapahuken ved det beste stedet for å fiske laks med flue i hele den såkalte sone 1 i Gaula, sitter det sju ivrige laksefiskere i kø. Her kan de måtte sitte i opptill 1 og 1/2 time før de får slippe til ute i elva. Og der får de være i 30 minutter, før de må opp og stelle seg i kø igjen. Køkultur må til, når så mange tar turen til Støren og Gaula for å fiske laks om sommeren.

Tålmodighet, øl og godt selskap

Jonny Sørlie fra Aurskog er sistemann i køen, men har ikke noe imot å vente. Hele gjengen har hver sin øl som kanskje får tida til å gå litt fortere. Men Jonny drikker ikke øl. I kveld skal han nemlig kjøre hjem igjen. Så nå i kveld er siste sjans til å få en laks på kroken. Han har vært her i tre dager, men til nå har ikke fisken villet sitte på kroken. Mange har opplevd at fisken har nappa litt borti flua, men så forsvunnet. Den er en liten luring laksen skjønner du.

11 år og ivrig laksefisker

Morgan Holmsten har med seg sønnen Anton til Støren. De kommer fra Sundsvall i Sverige, og er begge ivrige laksefiskere som sverger til flue. Selv om Anton bare er 11 år, så er dette det fjerde året på rad han kommer for å fiske i Gaula. Morgan binder sine egne fluer, og etterhvert skal Anton lære seg kunsten han også. Men for nå holder det å feste fluene og kroken på snøret. Når det gjelder å kaste med flua ute i elva, så er han like så flink som de eldre og mer erfarne fiskerne.

Laksefiskerne kommer langveisfra

Fra Belgia kommer Jean Marie og Renata Carlier. De var på Støren og fiska i Gaula i fjor, og de måtte rett og slett tilbake i år også. De står tidlig opp om morgenene, og kjører noen kilometer ut fra Støren, sånn at de kan få fiske i fred, og slipper å sitte i kø. På kvelden kommer de tilbake til hytta si, og Jean Marie bruker hele plena på Vårvolden Gaard til å bytte snøra på fiskesnella.

Ti på topp

På Støren camping henger ei vekt, og ved siden av den henger ei tavle. Der står det ti på topp. Altså kommer alle de største fiskene som er fanget her, opp på lista. Øverst står Terje Olsen, og hans 16 kilo tunge laks. Den ble tatt litt tidligere i sommer. De siste dagene har det dessverre vært litt stille i Gaula. Hu er ikke så stor, og fiskerne sitter og venter på det store regnværet. Mens jeg håper på fint vær mens jeg reiser lenger sør i Trøndelag, så krysser de fingrene for at de mørke regntunge skyene skal komme.

 

Laksefiskere venter på tur

Laksefiskere venter på tur

Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

Anton og Morgan binder på flua
Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

 

 

 

Terje med en 16 kilos laks
Foto: Ellinor Hansen / NRK