NRK Meny
Normal

Skipper: – Båten blir vanskelig å berge

Lasteskipet Scan Master gikk på grunn ved Hemnskjela med stor fart. Det gjør at skipet står godt fast og kan gjøre bergingen problematisk.

Video av lasteskipet som ligger på grunn.

Det 72 meter lange lasteskipet Scan Master gikk på grunn ved Hemnskjela i Snillfjord natt til søndag, men kunne ikke berges på søndag på grunn av dårlig vær i området.

– Vi har ikke gjort så mye i dag annet enn å se på forholdene. Det er altfor mye sjø og vind til at vi gjort noe. Været skaper problemer for oss nå, forteller Ole Ivar Lien, som er skipper på slepebåten Squalus til NRK.

Slepebåtene Squalus og Abramis skal begge bistå i bergingsarbeidet.

– Har gått skikkelig på grunn

Ole Ivar Lien

Skipper Ole Ivar Lien

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Ifølge skipperen står båten godt fast.

– Det er omtrent bare en tredjedel av båten som er fri i fjæra, og det er alltid usikkert om vi klarer å trekke den av når den har gått på grunn med stor fart og kraft som Scan Master har gjort her, forteller Lien.

Han forteller at det verste som kan skje nå er at de ikke får den av.

– Alternativt kan det få så stor fart når vi trekker den av den treffer noe annet uti sjøen her, men vi skal prøve å tjore den godt fast, sier Lien.

Venter på flo

Lien forteller at de skal prøve å dra skipet løs når det bli flo igjen.

– Det er ventet flo litt etter midnatt søndag og da håper vi å dra det løs, men det kan bli vanskelig dette her, sier skipperen.

Skulle bergingen bli vanskelig må de prøve å ta av noe av lasten til Scan Master, men Lien understreker at han håper de slipper det.

– Må vi laste av tar bergingsarbeidet mye lengre tid, sier han.

Inneholder ikke olje

Ifølge politiet i Sør-Trøndelag har det ikke oppstått lekkasjer fra skipet som følge av at den gikk på grunn, og kapteinen skal avhøres senere.

Eier av skipet Steinar Grøntvedt sier til Dagbladet at det ikke er noe naturfiendtlig om bord i skipet.

– Det er ikke olje om bord, men såkalt ensillage, flytende naturavfall fra fiskeindustrien, som skal brukes i dyre- og fiskefor. Vi lastet på Averøya, sier Grøntvedt til Dagbladet.

Det var seks personer om bord da skipet gikk på grunn men ingen av disse ble skadd, ifølge Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

SQUALUS

Disse to slepebåtene skal forsøke å berge lasteskipet Scan Master.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK