NRK Meny
Normal

Går fortsatt på ski fem dager i uka

Oddvar Brå er en legende i levende live, og en nasjonalhelt for mange skiinteresserte nordmenn. Nå er han blitt 60 år.

Video Oddvar Brå er 60 år

Oddvar Brå er 60-årsjubilant.

Til tross for at mannen fra Hølonda i Sør-Trøndelag konkurrerte i verdenseliten i langrenn i 20 år fram til han la opp i 1990, så har han kun én individuell gullmedalje fra VM eller OL.

Gullet hentet han 23. februar 1982 på 15-kilometeren under VM i Oslo.

– Personlig husker jeg dette bedre enn det mye omtalte gullet på stafetten to dager senere, sier Oddvar Brå til NRK.no på 60-årsdagen.

Løpet var unnagjort på 38 minutter, 52 sekunder og fem tideler. Fram til da hadde ingen noen gang gått så fort på en 15-kilometer.

Høydepunktet i karrieren

– Dette var høydepunktet i karrieren min. Presset foran løpet var stort. Jeg hadde vært uheldig i flere mesterskap tidligere, og mange mente dette var min siste sjanse til å ta gull i et internasjonalt mesterskap. Når jeg da endelig lykkes var det en fantastisk følelse, sier Oddvar Brå.

Se Arne Hjeltnes' poetiske hyllest til Oddvar Brå:

Video Arne Hjeltnes' dikt om Oddvar Brå

Brå er NM-kongen framfor noen i norsk langrenn, med 16 seniorgull i løpet av karrieren. Men det er likevel stafetten og stavbrekket under VM i 1982 som først og fremst har gjort Brå udødelig i norsk skihistorie.

Slipper aldri unna staven

– Jeg er blitt spurt om dette stavbrekket flere tusen ganger, og enkelte ganger kan man bli litt lei. Men det har jo sine positive sider. Uten dette stavbrekket hadde nok navnet mitt blitt vurdert litt annerledes, særlig sammenliknet med en del av de løperne som har kommet i generasjonene etter meg, sier Brå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oddvar Brå og Alexander Savjalov likt over mål i stafetten i 1982

Oddvar Brå går Norge inn til delt seier med Sovjetunionen under den dramatiske VM-stafetten i 1982.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Les også: VM-maraton for stav-Brå

Dagens store langrennsstjerne, Petter Northug, har stor respekt for Oddvar Brå som skiløper

-- Da jeg var guttunge var det jo Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard som var de norske langrennsheltene, men da visste jeg godt hvem Oddvar Brå var. Han er blitt en legende innenfor norsk skisport, sier Petter Northug til NRK.no

Petter Northug

Petter Northug har stor respekt for Oddvar Brå.

I likhet med mange andre er det stavbrekket fra VM i 1982 som Northug har sett flest bilder av på TV. Men 15-kilometeren fra samme år fikk Northug sett for første gang da NRK sendte rennet i reprise nå under årets VM, og han synes det var artig å se den gamle skiløperen i aksjon.

– Ung 60-åring

– Han ser veldig ung ut ennå. Jeg møter han jo stadig vekk på ski. Han er sprek og holder seg bra. Hvis jeg er like sprek som Oddvar når jeg er seksti skal jeg være veldig fornøyd, sier Northug med et smil.

Oddvar Brå har fortsatt langrenn som jobb. Han er ansatt av idrettsforbundet og jobber i Olympiatoppen. Hovedoppgaven er å hjelpe fram unge talentfulle langrennsløpere. Han holder seg fortsatt i god form.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En 19 år gammel Oddvar Brå i Monolittrennet i Frognerparken i 1971.

Oddvar Brå går Monolittrennet i Frognerparken i 1971.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Jeg går på ski når jeg har muligheten til det, og forsøker å få til fem økter i uka. Da går jeg mellom 10 og 30 kilometer hver gang jeg er ute, sier Oddvar Brå.

60-årsjubilanten har vært oppe siden klokka seks i dag tidlig, og har allerede hatt en travel dag. Dagen avsluttes i kveld med stor feiring arrangert av Trøndersk skilaug i Granåsen i Trondheim. 50 gjester er invitert til festen.

– Det føles nokså ufattelig at jeg er blitt så gammel som 60 år. Men dagen er her, og da må jeg bare se framover og glede meg over at jeg er frisk og rask, sier jubilanten.