NRK Meny
Normal

Hørte ikke på trønder-protestene

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) hørte ikke på protestene. Mandag skiftet hun ut hele styret i Helse Midt-Norge.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) skiftet ut hele styret i Helse Midt.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) har ikke hørt på kritikken fra trønderne om å beholde medlemmer fra det nåværende styret i Helse Midt-Norge.

Særlig smerter det lokale Ap-politikere at ministeren ikke har funnet plass til en eneste arbeiderpartipolitiker fra de to trøndelagsfylkene i det nye styret.

Mandag offentliggjorde Helsedepartementet det nye Helse Midt-styret, med bare nye navn. Strøm-Erichsen bekreftet dermed lekkasjen om total utskifting som ble gjengitt på adressa.no torsdag om at ingen fikk fortsette i styret.

Den som går frivillig i styret er styreleder Kolbjørn Almlid. Han meldte fra om at han ikke ønsket gjenvalg midt i november i fjor.

Sunnmøring som styreleder

Ny styreleder blir styregrossist Marthe Styve Holte (Sp) fra Volda på Sunnmøre. Med seg som nestleder får hun tidligere landbruksminister fra KrF og fylkesmann i Sør-Trøndelag Kåre Gjønnes.

Da lekkasjen ble kjent sa Sør-Trøndelags Ap-fylkesordfører Tore O. Sandvik til NRK at han frykter at Møre og Romsdal skal få sterk innflytelse i helseregionen.

– Jeg frykter vi vil oppleve at St. Olavs Hospital blir "fritt vilt" fra Møre og Romsdal, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik til NRK.

I departementets pressemelding sier Anne-Grethe Strøm-Erichsen at styrets sammensetning skal bidra til at styret kan balansere ulike interesser.

Savner Høyrefolk

Yngve Brox (H)

Høyres Yngve Brox tror styrets sammensetning skaper grobunn for geografisk krangel i år fremover.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Også lokale Høyre-folk kritiserer den nye styresammensetningen. Høyres gruppeleder i Trondheim Yngve Brox skriver i en e-post at han frykter det nye styret er satt sammen med hensyn på geografi.

– Det nye styret ser ut til å bli et svakere styre enn det som nå er avsatt. Og det ser ut til å være en oppskrift på geografisk krangel i årene fremover.

Han er også skuffet over at det nye styret er kjemisk fritt for Høyrefolk.

– Dette styret burde vært sammensatt ut fra hvem som faktisk kan noe om sykehusdrift og lederskap, ikke etter hvilke partier de tilhører.

– Hun må ha god råd

Hovedtillitsvalgt i Helse Midt Sigmund Eidem er oppgitt over behandlingen styret har fått.

– Det er tragisk og forbausende at et styre som har hatt orden i økonomien og gjort alt riktig blir kastet.

– Da har man god råd, når man klarer å kaste helsepolitikere som Olav Huseby og Asmund Kristoffersen, som har arbeidet med helsepolitikk i en årrekke.

Spår et svekket styre

Sigmund Eidem frykter det vil ta lang tid for det nye styret å sette seg inn i alle sakene på et så komplisert saksområde som det er å drifte en helseregion.

– Det er innlysende at et helt nytt styre vil stå mye svakere i forhold til administrasjonen det første året og kanskje enda lenger.

Her er det nye styret:

(ny) Marthe Styve Holte (leder)
(ny) Kåre Gjønnes (nestleder)
(ny) Ottar Brage Guttelvik
(ny) Vigdis Harsvik
(ny) Eva Vinje Aurdal (Ap)
(ny) Tore Kristiansen (Frp)
(ny) Trond Prytz (V)
(ny) Gunn Iversen Stokke (Sp)
(ny) Kjersti Tommelstad(SV)

Ansatterepresentanter:

Ellen Marie Wøhni
Bjørg Henriksen
Tore Brudeseth
Nils Håvard Dahl

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.