NRK Meny
Normal

Skeptiske til laksefusjon

Ansatte i Marine Harvest er skeptiske til en sammenslåing med Pan Fish. Selskapet har 250 ansatte i Trøndelag.

Laks
Foto: Henning Bagger

- Vi er spente på om slakteriet består eller ikke. Pan Fish har jo et stort slakteri på Møre, sier tillitsvalgt på Marin Harvests lakseslakteri på Hitra, Inga Heggvik.

Hun har jobbet på lakseslakteriet på Hitra siden 1975. De 100 ansatte på hjørnesteinsbedriften får inn oppdrettslaks fra alle anleggene til Marin Harvest i Trøndelag. I løpet av en dag blir 30.000 tusen oppdrettslaks sløyet og sortert.  

Frykter for arbeidsplasser

Noe av laksen kommer også fra de 15 ansatte ved Marine Harvest i Flatanger. Her er ordfører Reidar Lindseth (V) redd for arbeidsplassene dersom regjeringa godkjenner planene om en sammenslåing mellom Marin Harvest og Pan Fish.

 - Det viktigste for oss er arbeidsplasser og stabilitet i næringa. Jeg frykter at ny rasjonalisering i laksenæringa vil ramme oss, sier Reidar Lindseth.  

Laksegigant

Marine Harvest og Pan Fish vil eie 20 prosent av laksekonsesjonene i Norge, grensa er på 15 prosent. Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) vil ikke si om regjeringa vil stoppe sammenslåinga av de to selskapene:

 - Dette er en sak vi vil ta stilling til når vi får søknaden på bordet. Jeg legger til grunn at vi fortsatt skal ha små og store aktører innen oppdrettsnæringa, sier Pedersen.