Skeptisk til politi-satsing på dyrevelferd

Mer forebyggende virksomhet gjennom Mattilsynet hadde vært bedre for dyrevelferden enn et dyrepoliti, mener lederen i Sør-Trøndelag bondelag.

Mer forebyggende virksomhet gjennom Mattilsynet hadde vært bedre for dyrevelferden enn et dyrepoliti, mener lederen i Sør-Trøndelag bondelag.

SE VIDEO: – Vi ser at det er når noen mister kontroll på livet sitt, at det går galt. Det har ikke politiet noen mulighet til å fange opp, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag bondelag.

– Jeg er positiv til at de satser på dyrevelferd, men usikker på om de satser på feil hest, altså på politiet, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag bondelag, til NRK.

Mattilsynet besøkte Rosmos fjøs i dag. Etaten skal nå samarbeide tett med politiet i kampen mot kriminalitet knyttet til dyrevelferd.

Ordningen med et dyrepoliti skal testes ut i Sør-Trøndelag først, og pilotprosjektet starter opp i løpet av året.

– Trenger mer forebyggende

– Vi trenger kanskje ikke mer etterforskningskraft, men mer forebyggende virksomhet, mener Rosmo.

I stedet for mer ressurser til politiet, hadde bondelagslederen i Sør-Trøndelag gjerne sett en annen løsning:

– Jeg ville at de skulle ha satset på Mattilsynet, som har den veterinære fagkunnskapen og kan drive forebyggende virksomhet. Det er det vi har behov for, sier han, og utdyper:

– Vi ser at det er når noen mister kontroll på livet sitt, at det går galt. Det har ikke politiet noen mulighet til å fange opp. Det må være folk som kan noe med dyr, og ser tegnene på at noe er galt, og det er det veterinærene som kan.

(Saken fortsetter under videoen)

I stedet for mer ressurser til politiet, ved opprettelsen av et dyrepoliti, hadde bondelagslederen i Sør-Trøndelag gjerne sett at Mattilsynet fikk mer.

SE VIDEO: – Jeg er positiv til at de satser på dyrevelferd, men usikker på om de satser på feil hest, altså på politiet, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag bondelag.

I Rosmos samdriftsfjøs ser det ut som at dyrene trives godt. Dessverre er det mange eksempler på det motsatte i norsk landbruk.

Gunnlaug Ribe, seniorinspektør i Mattilsynet

POSITIV: – Vi ser absolutt frem til å få utviklet samarbeidet med politiet bedre, sier seniorinspektør Gunnlaug Ribe i Mattilsynet.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Etter en del av tragedier i det siste, ser vi kanskje at vi er nødt til å sørge for at Mattilsynet er på besøk jevnlig i alle fjøs, vedgår Rosmo.

Ser frem til samarbeid

– Vi ser absolutt frem til å få utviklet samarbeidet med politiet bedre, sier seniorinspektør Gunnlaug Ribe i Mattilsynet.

Mattilsynet ser likevel frem til et tettere samarbeid med politiet.

– Vi har hatt samarbeid mellom Mattilsynet og politiet tidligere også. Men det som skjer nå, er at det blir mer formalisert samarbeid. Vi får et nettverk av personer som kjenner denne typen saker, slik at vi får en effektiv måte å jobbe på.