Hopp til innhold

Etterlyser nasjonal strategi – får ingen hjelp av helseministeren

Politikerne i Trondheim vil ha råd og støtte fra sentralt hold for å takle smitten blant barn og unge. Ingvild Kjerkol svarer at dette er noe de må håndtere selv.

Sanna og Siv Anita Thyve.

KONTAKT GJENNOM VINDUET: Sanna og Siv Anita Thyve tilbringer dagene hjemme. Datteren er isolert på soverommet, mens mamma har hjemmekontor.

Foto: Morten Andersen/NRK

Sanna Thyve vinker til NRK ned fra soveromsvinduet i andre etasje. Hun er isolert på rommet med koronasmitte. Formen er fin, men 11-åringen fra Trondheim sier det er lite å finne på.

– Det går bra. Jeg har en film jeg ser, men det er ganske kjedelig å bare være på rommet.

Siv Anita Thyve.

Siv Anita Thyve mener smitten i skolene i Trondheim burde vært håndtert på en bedre måte.

Foto: Morten Andersen/NRK

Sanna har ikke vist tegn til sykdom, derfor var det egentlig ganske tilfeldig at foreldrene valgte å teste henne.

– Fra skolen er det sagt at de skal teste seg to ganger i uken. Mandag og fredag. Testen på mandag var negativ, men vi valgte å ta en ekstra test på tirsdag, og den viste det motsatte, sier mor Siv Anita Thyve.

Hun er ikke fornøyd med håndteringen av smitten i skolen. Thyve sier hun savner mer regelmessig testing av barn og unge.

Trafikklysmodellen og munnbindpåbud

NRK var i kontakt med familien Thyve onsdag formiddag – senere på dagen innførte Trondheim kommune på nytt lokale koronatiltak.

Det har ikke vært en enkel oppgave, sier ordfører Rita Ottervik.

– Avveiningene har vært hvor tiltakene skal settes inn for at de skal virke. Det er også viktig at folk forstår hvorfor. Men vi er opptatt av å få i gang trafikklyssystemet i skolene hvor smitten er størst.

I tillegg er det innført påbud om munnbind i både drosjer og på kollektivtransport.

– Vi har også kommet med en del anbefalinger vi håper folk følger. En anbefaling er ikke bare en anbefaling. Det er viktig at folk faktisk følger dem, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.

Formannskapet var samlet i Trondheim onsdag for å vedta nye smitteverntiltak.

Foto: Morten Andersen/NRK

Vil ha råd fra sentralt hold

Lokale politikere i Trondheim savner råd fra sentrale myndigheter. Kommunalråd Marte Løvik (Sp) er en av dem. Til Adresseavisen sier hun følgende:

– Jeg mistenker at nasjonale myndigheter ikke har noen plan for de under 12 år. Kanskje er FHI og Helsedirektoratet uenige i saken. Hva er rådet når vi for eksempel har 25 prosent smittet samtidig på en skole. Klarer vi å stoppe det da, eller skal vi la det stå til?

Rita Ottervik er også klar på at det mangler en nasjonal strategi for barn under 12 år som nå er uvaksinert og blir smittet av korona.

– Det er absolutt uklart hva som er strategien. Det er vanskelig for kommunen å stå i spagaten mellom tiltak og hensiktsmessighet, og om det er målrettet nok når vi ikke vet om det kommer vaksine til barn under 12 år, sier hun til avisen.

Helseminister Ingvild Kjerkol var i Stortingets spørretime da hun fikk spørsmålet.

– Jeg vil ikke legge meg bort i de vurderingene som nå blir gjort lokalt. Det er deres kompetanse, ansvar og myndighet. Denne diskusjonen og beslutningene må gjøres lokalt i Trondheim.

Helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol

Helseminister Ingvild Kjerkol sier kommunene må konferere med Helsedirektoratet og FHI dersom de trenger det.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Kjøper egne hurtigtester

Siv Anita Thyve mener elevene burde vært testet hver morgen før skolestart.

– Du mener ikke det er vel rigid?

– Jeg er vel en av dem som har vært rigid hele veien. Dersom alle hadde tatt en test hver dag, så hadde man nok sluppet det store smittetrykket. Vi har i alle fall brukt mange hurtigtester så langt, sier Thyve.

Hun er glad for at kommunen nå har skjerpet inn.

– Det er jo bra. Så får vi håpe at skolene følger opp.