Skeptiker utfordrer Gjerstad

En kjent amerikansk skeptiker vil gi Snåsmannen en million dollar hvis han består en test.

Joralf Gjerstad
Foto: Jørn Haudemann Andersen / NRK

James Randi lover Joralf Gjerstad en million dollar fra sin egen forskningsstiftelse dersom han kan dokumentere sine helbredende evner, skriver VG.

Gjerstad har etter eget sigende aldri tatt seg betalt for å hjelpe folk, og har også tidligere avvist å stille i kontrollerte forsøk. Senest sa han nei til en henvendelse fra forskningsprogrammet Schrødingers Katt i NRK.

Får en million dollar

James Randi vil gi Joralf Gjerstad en million doller ( omlag sju millioner kroner) dersom han kan bevise sine healingsevner.

Randi skriver i en VG-blogg at Norge er på veg inn i middelalderen, men han vil gjerne bli overbevist om det motsatte.

Randis innlegg kom på bakgrunn av helseminister Bjarne Håkon Hanssens historie om sønnen som ble hjulpet mot kolikk over telefon med Snåsamannen.

Skeptisk

James Randi er en verdenskjent skeptiker. Han har aldri hørt om Snåsamannen før, men sier det er mange hundre mennesker over hele verden som hevder å ha overnaturlige evner.

- Ingen av dem kan bevise at de faktisk har overnaturlige evner, sier Randi til VG.

Kritisk til Hanssen

James Randi er kritisk til helseministerens støtte til Snåsamannen.

- Det er skammelig at en politiker kan gjøre dette. Det er lett å gi en uttalelse om at dette har vært healing, men det er jo ingen bevis, sier Randi til VG.

- Alle som kan bevise sine evner, vil få utbetalt en million dollar fra mitt utviklingsfond, men ingen har klart det så langt, sier Randi.

Bjarne Håkon Hanssen

Helseministeren fortalte åpent om hvordan sønnen ble hjulpet av Snåsamannen.

Foto: Håvard Zeiner