Skaptrønderen fyller 70

En lang rekke offisielle og uoffisielle besøk i Trøndelag gjør at mange trøndere har et nært forhold til dagens 70-årsjubilant, kong Harald V.

Kong Harald
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Signing og signingsferd i 1991, Tusenårsjubileet i Trondheim i 1997, prinsessebryllupet i 2002, kroningsjubileet i 2006, broåpninger, idrettsarrangement, militærøvelser og laksefiske for å nevne noe. Kongen har vært en hyppig gjest i Trøndelag.

- Føler oss hjemme her

Under Trondheims tusenårsjubileeum holdt Kongen en tale som ble lagt merke til både i og utenfor Trøndelag.

- I dag føler min familie og jeg oss hjemme her og vi viser gjerne Trondheims herligheter frem til våre gjester som noe av det beste Norge har. Ja, vi føler vel som mange andre at det bor en skaptrønder i de fleste av oss.   

God laksefisker 

Kong Harald på laksefiske
Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

Kong Harald var den første norskfødte prins i landet på 567 år da han kom til verden på Skaugum 21. februar 1937. Jubilanten har flere ganger drevet laksefiske i Namsenvassdraget, der elva Bjøra nå har blitt Kongens elv.

- Den var vel ikke så voldsom stor, men den var en ålreit laks. Det er alltid gøy dette og det er deilig å være her. Flott fiske, sa Kongen en gang han ble intervjuet om forholdene.

Det er Knut Mørkved som organiserer det meste når Kongen kommer til Namdalen for å fiske laks. Han mener kongen er en stor humorist og en god laksefisker.

- Han fortalte meg at han begynte å fiske som 13-åring og når han nå blir 70 år, så har han altså da med enkel matematikk fisket i snart 57 år. Vi har en konge som kan fiske og det er det ikke alle konger som kan.

Får være i fred

Mørkved mener namdalingene har lært seg koden som gjør at Kongen virkelig kan koble av når han besøker Trøndelag.

- De lar kongen få være privatperson. Kongen får et friminutt, fastslår Mørkved.  

Fylkesmann i Nord-Trøndelag,  Inger Lise Gjørv, mener kongen klarer å slappe av blant trøndere.

- Han er klok og så har han masse humor og det morsomme er at han har en humor som passer i Trøndelag. Han har masse understatements som han av og til kaller det. Jeg tror han trives godt i Trøndelag fordi han gjenkjenner uttrykksformen, som han også føler er naturlig for ham.

Kong Harald fikk vist frem litt av denne humoren når han ble intervjuet av et kobbel av journalister under laksefiske i Namdalen. En av reporterne ville nemlig vite om Kongen syntes det var godt å få være litt alene.

- Alein, sier Kongen og ler rått. En, to, tre, fire..