NRK Meny
Normal

Nå kan du leie Trøndelags første tretopphytte

Ei hytte i tretoppen! Man får assosiasjoner til barndommens enkle byggverk på nederste grein. Denne hytta i Soknedal kan imidlertid huse folk både natt og dag - seks meter over bakken.

Tretopphytte Soknedal

Den første komplette tretopphytta i Soknedal er snart ferdig. Fra midtsommeren av håper Sondre Ertshus å ha skapt seg attåtnæring i utmarka.

Foto: Sondre Ertshus

Ideen som Sondre Ertshus fra Soknedal har realisert, er ikke helt ny. Men nord for Dovre er han først ut med noe som kan bli ei attåtnæring. 24-åringen er byggingeniør og har jobb i Trondheim. I heimkommunen Soknedal kom ideen først som en tanke om et jakttårn i trærne.

Sondre Ertshus i tretopphytta.

Sondre Ertshus tenkte først å bygge et jakttårn i toppen av trærne. Så ble det i stedet ei tretopphytte med hems for overnatting og opplevelse.

Foto: Privat

– Så fikk jeg for et par år siden se at de driver med tretopphytter lenger sør i landet. Da formet ideen her seg til noe lignende, og vi er i gang med innredning av hytta i disse dager.

Investerer mye tid og penger

Ertshus bygger tretopphytte med sikte på å leie ut den spesielle hytta fra sommeren av. Derfor investerer han også en del.

– Vi bygger og gjør mye selv, men det er jo en god del som må kjøpes til innredninga. Hytta er fullisolert, og skal på 14 kvadrat med hems romme ovn og kjøkken med kjøleskap, komfyr, sofa og seng, forteller Ertshus.

Tretopphytte Soknedal hems

Seks meter over bakken kan man krabbe opp ytterligere noen meter. Denne tretopphytta har hems.

Foto: Sondre Ertshus

Trygg i toppen

Hytta veier i seg selv mellom seks og åtte tonn. At noe med så høy vekt kan holde seg i toppen av et tre, kan kanskje virke utenkelig for noen.

– Dette er trygt. Hytta er konstruert sammen med fire voksne furutrær. I tillegg har vi supplert med støtte fra tre-fire trestammer som står på betongfundament. Hele plattingen i treet hviler på tre solide limtredragere.

Rett etter midtsommer skal alt være klart for utleie, sier Ertshus. Han tror de fleste tar sikte på å bo der ei natt i slengen, for å oppleve utsikt og fugleliv på en måte man ikke finner fra bakkenivå.

Tretopphytte Soknedal

Terrassen utenfor den 14 kvadratmeter store hytta. Her kan man for eksempel bedrive den sjeldne aktivitet å vifte med tærne fra toppen av trærne.

Foto: Sondre Ertshus

Folk søker opplevelse

Line Samuelsen i Trøndelag Reiseliv AS, tror den første tretopphytta i Trøndelag kommer til rett tid.

Line Samuelsen

- Tretopphytte er noe som kommer til rett tid i Trøndelag. Det sier Line Samuelsen i Trøndelag Reiseliv AS.

Foto: Privat

– Folk er mer enn noen gang ute etter noe utenom det vanlige. Unike former for overnatting er populært og kan slå an. Vi behøver slike ting i Trøndelag akkurat nå, sier Samuelsen.

Hun legger til at et lignende prosjekt er i gang i Nord-Trøndelag, men der er man ikke kommet helt til topps ennå.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.