Skal rengjøre havna ekstra grundig

I september må du forberede deg på støy i området rundt Kanalen i Trondheim. Fordi sjøbunnen er så forurenset her, må arbeidet med å rense opp gjøres nøye.

Vår i Kanalen i Trondheim

Opprydningen i Kanalen vil starte for fullt i september. Sjøbunnen her er nemlig veldig forurenset.

Foto: Monika Wikan Faaness

«Renere havn» er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune og Trondheim havn. Målet er å gjøre havnen renere, fordi sjøbunnen i dag er svært forurenset.

Fjerner miljøgifter

Miljøgifter har samlet seg i havbunnen, og arbeidet som både har, og skal, starte i ulike deler av havna innebærer at man skal flytte noe av havbunnen, og ellers dekke til med et renere lag.

I Trondheimskanalen starter arbeidet i September, og alle som har båtplass der vil bli påvirket av arbeidet. Båtene må flyttes til midlertidige plasser under rensingen.

Nå har prosjektet også fått klarsignal om at Gryta i Trondheimskanalen kan rengjøres grundig. Dette innebærer at det skal slås ned spuntvegger langs kanalen rundt Gryta, noe som koster en del penger.

Støyer for en god sak

Silje Salomonsen

Silje Salmonsen i Trondheim kommune sier støyen fra prosjektet kommer til å bli verdt det til slutt.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Til gjengjeld kan havnebunnen renses opp og dekkes til på nytt. Det er bra, ifølge Silje Salomonsen, som er prosjektleder og fagansvarlig i Trondheim kommune.

– Om ikke politikerne hadde gitt klarsignal og støtte til at forsterkningsarbeidet kunne gjennomføres, ville det blitt vanskelig å gjennomføre rensingen. Dette fordi Gryta allerede er ganske grunn, og om det skulle kommet et dekklag på havbunnen slik den er i dag, ville den blitt for grunn for båtferdsel, sier Salomonsen til NRK.

Arbeidet som settes i gang kommer til å bråke en del, forteller hun.

– Det som derimot er litt dumt er at det blir mye støy når kanalveggene skal forsterkes. Men det er jo for å få et godt resultat, legger Salomonsen til.

I søknaden om å forsterke kanalveggene står det at det mest støyende arbeidet sannsynligvis vil pågå i 4 uker, mellom kl. 07:00- 19:00.

Siste fra Trøndelag

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie