Det norske: – Dette er en milepæl

Det norske oljeselskapet skal pumpe opp olje for 100 milliarder.I dag ble planen overlevert til olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Det norske oljeselskap på Torvet i Trondheim

Det norske oljeselskap vil drive Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen og blir største norske selskap utenom Statoil på norsk sokkel.

Foto: Roar Hansen

Erik Haugane

Erik Haugane

Foto: Aleksander Ødegård / NRK
Ola Borten Moe

Ola Borten Moe

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Overleveringen av denne planen er en milepæl for Det norske, sa direktør Erik Haugane da han møtte olje- og energiminister Ola Borten Moe i selskapets hovedkontor i Trondheim fredag formiddag.

Ivar Aasen-feltet som ligger vest for Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, inneholder rundt 150 millioner fat oljeekvivalenter. Dette blir selskapets andre utbygging som operatør.

– Det er viktig at det blir bygd opp et nytt kompetansemiljø på olje og gass i Norge, sier Ola Borten Moe.

– Dette er et eventyr

Ivar Aasen feltet utvikles og skal drives fra Trondheim, men siden feltet befinner seg vel 170 kilometer utenfor Haugesund, mener Haugane det vil være naturlig at basen blir lagt til Stavanger-området.

– Vi kommer til å samarbeide med de etablerte bedriftene i Rogaland. Men vi håper midtnorsk og nordnorsk industri får en ny port å gå til når det gjelder å få oppdrag i driften av feltet, sier Haugane til NRK.

Selskapet vil utnytte moderne teknologi og utbyggingen vil kreve rundt 2000 årsverk. Utregninger Det norske har gjort, viser at utbyggingen vil gi nasjonale sysselsettingsvirkninger på nær 14700 årsverk i perioden 2013–2018.

– Mange trøndere har kanskje ikke forstått hvor viktig dette er. Dette feltet kommer til å produsere enorme verdier for det norske samfunnet i generasjoner fremover. Det er eventyr for Norge og Det norske, sier Ola Borten Moe til NRK.

Det norske regner med at den økonomiske levetiden for feltet kan bli 20 år, avhengig av oljepris og produksjonsutvikling.

Størst utenom Statoil

Det må investeres for 24,7 milliarder kroner og med dagens oljepris som utgangspunkt, forventer selskapet at feltet vil ha bruttoinntekt på rundt 100 milliarder kroner i løpet av prosjektets levetid. Haugane sier utbyggingen representerer store verdier for det norske samfunnet.

– Vi ser fram til å ta fatt på oppgaven med det ansvar det er å være operatør. Dette er den største utbyggingen et norsk selskap, utenom Statoil, gjør på svært lang tid. Dette er et stort steg for Det norske som selskap, og viktig for mangfoldet på norsk sokkel, sier Haugane.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Det norske og Ola Borten Moe

Erik Haugane i Det norske overleverer planene for Ivar Aasen- utbyggingen til olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Tar skrittet opp i elitedivisjonen

Det norske-direktøren får støtte av statsråden som understreker at flere norske selskap deltar i store utbyggingsprosjekt på norsk sokkel.

– Dette betyr at ett selskapt til tar skrittet opp i elitedivisjonen. Vi trenger flere miljø på norsk sokkel for å få en god dynamikk og så god ressursutvikling som mulig. Det at Det norske er til stede i hele verdikjeden, har mye å si. Det er bra, sier Ola Borten Moe, til NRK.

Startskuddet for utbyggingen er planlagt fjerde kvartal 2016. Ivar Aasen-feltet fikk først navnet Draupne, men ble i september omdøpt til Ivar Aasen. Feltet er et av de største oljefunnene som ble gjort på starten av 2000-tallet.